Ugledar
Foto: Printscreen/Printskrin Telegram/Vesti sa fronta

Britanski obaveštajci su u sredu izvestili da su se ruske trupe približile Ugledaru iz tri pravca, preteći da će preseći poslednji preostali put od nekadašnjeg rudarskog grada.

Snimak, koji je navodno nastao sinoć, 27. septembra, prikazuje ruski napad zapaljivim bombama na grad.

Zabrinutost oko sudbine Ugledara porasla je nakon što su ruske trupe probile ukrajinsku odbranu zapadno od grada duž autoputa T-05-09, koji vodi ka drugoj strateškoj tački u Donbasu, Velikoj Novosilki.

Skoro šest meseci ranije, Rusija je napredovala sa istoka prema selu Vodjane, konačno ga zauzela sredinom septembra — i otvorila novi front protiv Ugledara.

Ugledar

National Police of Ukraine

 

Može li Ukrajina zadržati ključni grad? A ako ne, kakve izglede bi zauzimanje grada otvorilo ruskim trupama?

Ruske trupe su već ušle u jugoistočni sektor Ugledara, prema video snimcima na druptvenim mrežama koji nisu zvanično potvrđeni.

Međutim, veća opasnost za ukrajinsku 72. brigadu bila bi ako bi presekli magistralni put koji povezuje Ugledar sa Bohojavlenkom, šest kilometara severno.

Ugledar

National Police of Ukraine

 

Ako se autoput preseče, to bi moglo biti katastrofalno za ukrajinske snage, rekao je Kovalenko. Ruske jedinice su već stigle do kritične raskrsnice jugozapadno od grada, verovatno stavljajući delove puta pod svoju kontrolu.

(Moscow Times)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading