tenkovski napad
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen, ilustracija

Prema Merkurisovim rečima, Ugljedar, kao jedno od ključnih mesta odbrane ukrajinskih snaga na jugu Donbasa, sada je na ivici pada.

Ovaj strateški važan grad igra presudnu ulogu u odbrani ukrajinskih položaja u regionu, a gubitak kontrole nad njim mogao bi imati značajne posledice za celokupnu vojnu operaciju Ukrajine u Donbasu.

Merkuris, govoreći za internet izdanje Duran, naglasio je da ukrajinske snage gube veliki broj vojnika i vojne opreme, ali bez mogućnosti da promene situaciju na terenu.

Sve izlaze iz Ugljedara trenutno kontrolišu ruske snage, što praktično onemogućava ukrajinskim borcima da se povuku ili pregrupišu. Ova opsada dodatno pogoršava položaj ukrajinskih trupa, koje su pod stalnim napadima ruskih raketnih i artiljerijskih jedinica.

Merkuris je posebno istakao da je situacija u Ugljedaru toliko teška da se može opisati kao „pakao“ za ukrajinske vojnike koji su tamo ostali. Ovaj opis sugeriše da su ukrajinske trupe suočene sa nemogućim uslovima za preživljavanje, uz stalne gubitke i nedostatak resursa za efikasan otpor.

Dodatno, Merkuris je naglasio da ruske snage preduzimaju akcije koje se mogu opisati kao „zajedničke operacije čišćenja“ unutar grada, usredsređene na eliminisanje preostalih ukrajinskih položaja.

Ova strategija, koja uključuje konstantne raketne i artiljerijske udare, ima za cilj slamanje otpora ukrajinske vojske u Ugljedaru i potpuno preuzimanje kontrole nad ovim strateškim mestom.

Situacija u Ugljedaru dodatno se pogoršala nakon što je 29. septembra ukrajinska vojna komanda smenila Ivana Vinika, komandanta 72. brigade, koja je bila zadužena za odbranu ovog grada.

Vinik je u svojoj izjavi povodom smene naveo da je služio u brigadi od leta 2022. do trenutka svoje smene, te da je bila čast služiti u ovom vojnom odredu. Ova smena može biti pokazatelj ozbiljnih unutrašnjih problema u ukrajinskoj vojsci, što dodatno oslabljuje njene sposobnosti na terenu.

U isto vreme, penzionisani pukovnik američke vojske, Lorens Vilkerson, osvrnuo se na ovu situaciju i izjavio da okruženje ukrajinskih snaga u Ugljedaru ukazuje na ozbiljne probleme unutar ukrajinske vojske.

Vilkerson je istakao da su ukrajinske snage u stanju kolapsa i da, prema njegovim procenama, u redovima Oružanih snaga Ukrajine „već gotovo da nema nikoga“.

Ova tvrdnja odražava duboku krizu u kojoj se ukrajinska vojska nalazi, s obzirom na ogroman broj gubitaka koje su pretrpeli tokom borbi, naročito u ključnim oblastima kao što su Donbas i Ugljedar.

Podsetimo, Ugljedar je od početka specijalne vojne operacije (SVO) jedno od glavnih bojišta u sukobu između Rusije i Ukrajine. Grad, koji se nalazi u južnom delu Donbasa, bio je poprište intenzivnih borbi, s obzirom na njegovu stratešku važnost za obe strane.

Za Rusiju, kontrola nad Ugljedarom omogućava dalju stabilizaciju fronta na jugu i konsolidaciju teritorija koje su pod njenom kontrolom, dok je za Ukrajinu gubitak ovog grada značajan udarac na operativne sposobnosti i moral njenih snaga.

S obzirom na to da su svi izlazi iz Ugljedara pod kontrolom ruskih snaga, situacija za preostale ukrajinske trupe postaje sve teža. Bez mogućnosti povlačenja, ukrajinski vojnici su prisiljeni da ostanu u pozicijama koje su pod stalnim napadima.

Rusija koristi prednosti svoje artiljerije i raketnih sistema da nastavi sa napadima na ukrajinske položaje, istovremeno onemogućavajući snabdevanje i pregrupisavanje ukrajinskih trupa.

Ukrajinske snage, iako se suočavaju sa sve većim izazovima, i dalje pokušavaju da zadrže svoje pozicije u Ugljedaru, ali s obzirom na obim ruskih operacija i činjenicu da su pod stalnim pritiskom, deluje da je pitanje vremena kada će grad pasti pod rusku kontrolu.

Sa gubitkom Ugljedara, ukrajinska vojska bi izgubila jednu od svojih ključnih tačaka odbrane na jugu Donbasa, što bi otvorilo put za dalje napredovanje ruskih snaga.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su ukrajinske snage izvršile napad dronovima na Belogradsku oblast, ali da su svi napadi odbijeni. Ovaj incident, zajedno sa razvojem situacije u Ugljedaru, pokazuje da sukob i dalje eskalira, s potencijalnim dugotrajnim posledicama po obe strane.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading