Mark Rute
Foto: AP/Harry Nakos (STR)


Novi generalni sekretar NATO Mark Rute izjavio je da „razume“ zahtev Kijeva da izvodi napade zapadnim oružjem na teritoriju Rusije, ali je priznao da će odluku o tome „donositi svaka zemlja Alijanse samostalno“.


„Ukrajina ima pravo da se brani, kako nalaže međunarodno pravo, i to se ne završava na granicama. To podrazumeva i pravo da gađa legitimne mete na teritoriji zemlje agresora. Međutim, ja ne mogu da donesem tu odluku, svaka članica Alijanse će odlučivati o tome sama“, rekao je Rute na prvoj pres-konferenciji u sedištu NATO u Briselu.

Takođe je rekao da je situacija na bojnom polju u Ukrajini složena i priznao je napredak ruskih snaga. Međutim, nije odgovorio na pitanje da li će Ukrajina uspeti da pobedi.


„Smatram da je evidentno da je trenutna situacija na bojnom polju teška, složena“, naveo je on.
Rute je objasnio da je, s jedne strane, Ukrajina izvršila invaziju na teritoriju Kurske oblasti, a da je, s druge strane, Rusija postigla određeni napredak na ratištu ove godine.


On je takođe rekao da su u Alijansi u toku sa izmenama ruske nuklearne doktrine, ali da ne vide pretnju od upotrebe nuklearnog oružja. On je istovremeno optužio Moskvu za „neodgovornu nuklearnu retoriku“.
„NATO ne vidi nikakvu neposrednu pretnju od primene nuklearnog oružja“, kazao je novi šef NATO.


Takođe je istakao da je teško da predvidi kada vojni blok može da pozove Ukrajinu da postane njegova članica.
„Treba sagledati sva dešavanja narednih šest meseci, godinu, dve, takođe u kontekstu članstva Ukrajine u NATO. Sada je veoma teško predvideti“, zaključio je Rute.

(Sputnik)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading