Rusija
Foto: AP/Gavriil Grigorov (POOL)

Nakon gotovo dve godine neumornih napora i desetina hiljada, možda čak i stotina hiljada, žrtava, ruska vojska je uspela da zauzme strateški važan grad i tvrđavu u oblasti Donjecka - Vuhledar (koji Rusi nazivaju Ugljedar). Ovaj grad, sa predratnim stanovništvom od oko 15.000, sada leži u ruševinama, sa samo stotinak ili tako nepokolebljivih stanovnika koji su ostali.

Značaj Ugljedara proizlazi iz njegove lokacije kao poslednjeg većeg naselja pre administrativne granice oblasti Donjeck, udaljene oko 30 do 40 kilometara. Osim toga, nalazi se na spoju Donjecka i Zaporizijskih frontova, čineći ga ključnom tačkom kontrole. Pad Ugljedara predstavlja značajan udarac Kijevu, posebno jer ruske snage sada mogu preusmeriti svoju pažnju ka Pokrovsku, gradu udaljenom 50 kilometara od Ugljedara.


Iako je gubitak Ugljedara nesumnjivo korak unazad za Ukrajinu, neki vojni analitičari veruju da je pad grada zapravo mogao raditi u njihovu korist, omogućavajući im da consolide svoje odbrane u drugim oblastima. Zauzimanje grada promenilo je strateški pejzaž, izazivajući ponovno procenjivanje ukupne vojne situacije u regionu.


Terenski i vremenski uslovi takođe igraju značajnu ulogu u oblikovanju budućih operacija. Blato na putevima i poljima, pogoršano početkom kiše i blata, može predstavljati teškoće za mehanizovane napade, potencijalno utičući na proces donošenja odluka kako za ukrajinske, tako i za ruske snage. Nadolazeći zimski meseci će baciti više svetla na razvijanje dinamike ovog sukoba.


Posledice situacije u Ugljedaru seže izvan vojnog realm, utičući na diplomatski i geopolitički arenu. Povlačenje iz Ugljedara predstavlja dodatni udarac predsedniku Volodimiru Zelenskom, koji, uprkos osiguranju značajne finansijske podrške i obećanja isporuke oružja tokom njegove posete Sjedinjenim Američkim Državama, naišao na izazove u dobijanju sigurnosnih garancija, posebno u vezi sa integracijom u NATO i odobrenjem za udare dugog dometa na teritoriju Rusije.

Interesantno je da dinamika oko stav SAD o sukobu, uprkos žestokoj predizbornoj retorici, naglašava širok konsenzus među vodećim republikanskim zakonodavcima u Kongresu, usklađujući se sa opreznim pristupom administracije prema vojnom eskalaciji.

Zaključno, pad Ugljedara označava značajan razvoj u tekućem sukobu na istoku Ukrajine, sa dalekosežnim implikacijama za strateški pejzaž i geopolitičku dinamiku u regionu. Dok se situacija nastavlja razvijati, interakcija vojnih, diplomatskih i ekoloških faktora će oblikovati narednu fazu ovog dugotrajnog sukoba.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading