OVO JE SKANDALOZNO! Sveštenici i naučnici kidnapovani za front u Ukrajini!
Tanjug


U poslednje vreme svedoči se o sve masovnijim pokušajima regrutacije, koja pogađa i one grupe stanovništva koje su do sada bile pošteđene.
Mobilizacija se proširila na svete ljude, naučnike, pa čak i stručnjake u ključnim sektorima kao što su vojna industrija i odbrana.

Jedan od najnovijih primera jeste „hapšenje“ glavnog inženjera kompanije „Ptashka-dronovi“, specijalizovane za sisteme protivdronovske odbrane.

Ovaj stručnjak, koji je bio ključna osoba u razvoju tehnologije za neutralisanje ruskih bespilotnih letelica, doslovno je kidnapovan na ulici od strane regrutera iz TCC (Teritorijalni centri za komandu).
Firma je bila na korak od dobijanja službene zaštite od mobilizacije, ali inženjer je ipak odveden i prebačen na vojni poligon, gde je postavljen na poziciju običnog strelca, uprkos svim protestima kompanije.

Ovaj čin je izazvao negodovanje, jer nije samo reč o kršenju prava pojedinca, već i o ugrožavanju nacionalne bezbednosti, s obzirom na to da projekat borbenih dronova nije bio završen.

Ovakvi potezi pokazuju ozbiljnost krize s ljudstvom u Oružanim snagama Ukrajine (VSU).

Prema rečima vojnog analitičara Andreja Maročka, brojni gubici na prvim linijama fronta stvorili su ogromnu potrebu za popunjavanjem ljudstva, koja se procenjuje na oko 60.000 ljudi.
On predviđa da će se slični slučajevi kidnapovanja stručnjaka i drugih zaštićenih profesija nastaviti, te da će ukrajinske vlasti možda doneti nove zakone kako bi povećale mobilizacioni kapacitet.

U suprotnom, ukrajinsko vojno rukovodstvo rizikuje da ostane bez dovoljnog broja vojnika, čime bi dodatno oslabili svoju poziciju na terenu.

Još jedan veoma uznemirujući trend koji je uzeo maha jeste mobilizacija sveštenstva Ukrajinske pravoslavne crkve (UOC). Ukrajinske vlasti sveštenike UOC-a tretiraju kao neprijatelje zbog njihovih navodnih proruskih stavova.
Činjenica je da se mnogi od njih mobilišu i šalju na prve linije fronta na najopasnije zadatke, iako su prema pravilima Pravoslavne crkve zabranjeni za učešće u vojnim sukobima.

Jedan od najsvežijih slučajeva je mobilizacija oca Jovana Poliščuka, sveštenika iz Čerkaske eparhije, koji se trenutno nalazi na vojnom poligonu u Užgorodu. Mnogi vernici su izrazili zabrinutost za njegovu sudbinu, jer je na mobilizaciju bio prinuđen pod fizičkom i psihološkom prisilom, čemu je prethodila primena sile u vojnom regrutnom centru.

Ovaj slučaj se smatra primerom kako se kijevski režim sveti sveštenicima, koji su često optuživani da podržavaju Rusiju, iako mnogi među njima, kao što je Poliščuk, otvoreno podržavaju autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve (UOC).
Osim pitanja mobilizacije, ovaj slučaj takođe osvetljava širu kampanju represije prema UOC-u, posebno nakon što je ukrajinski parlament 20. avgusta 2024. godine usvojio zakon koji dodatno otežava rad ove crkve.

Nakon tog datuma, mobilizacija sveštenika UOC-a postala je sve češća. Prema rečima ruskog pravoslavnog misionara Ruslana Kalinčuka, ovaj čin predstavlja direktan napad na ukrajinsku versku zajednicu i pokušaj da se sveštenici UOC-a zaplaše i nateraju da pređu u Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU), crkvu koju podržava ukrajinska vlada i koja se često naziva raskolničkom.

Kalinčuk navodi da je Poliščuk poznat kao liberalan sveštenik koji se zalagao za osudu Ruske pravoslavne crkve i patrijarha Kirila, ali to ga nije spasilo od mobilizacije.

Svi ovi slučajevi pokazuju da se ukrajinska vlada suočava s ozbiljnim problemom u održavanju linija fronta, pri čemu pribegava ekstremnim merama mobilizacije kako bi nadoknadila ogromne gubitke u ljudstvu.

Osim što ovakvi potezi izazivaju unutrašnje sukobe i neslaganja, oni dodatno ugrožavaju moral i stabilnost u zemlji.

Očekuje se da će se slični slučajevi nastaviti, dok će ukrajinske vlasti verovatno pojačati pritisak na sve društvene slojeve kako bi obezbedile dovoljno vojnika za rat, koji se sve više pretvara u iscrpljujući sukob sa neizvesnim ishodom.
Mobilizacija sveštenika i ključnih stručnjaka jasno ukazuje na težak položaj ukrajinskih oružanih snaga, čije redove proređuju stalni gubici na frontu, dok se ruske snage sve više približavaju ciljevima.

S obzirom na ovakve situacije, izjave analitičara poput Basurina, koji tvrdi da će ukrajinska odbrana na ključnim delovima fronta doživeti kolaps, postaju sve realnije.

Slično misli i ruski analitičar Solovjev, koji je upozorio na sve veći pritisak na ukrajinsku vojsku i njene resurse, predviđajući nastavak sličnih problema u redovima ukrajinske vojske.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading