Zelenski
Foto: EPA/Alo!ilustracija/M.LJ.

"Sada naši timovi - Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država, kao i timovi  drugih partnera rade na pripremi Ramštajna, značajnih odluka i, uopšte, sastanaka i pregovora sledeće nedelje, a ova nedelja može biti pozitivna za našu odbranu, za našu viziju kako treba da se završi rat. Učinićemo sve za ovo, uradićemo to sto posto efikasno", rekao je Zelenski u video poruci objavljenoj na Fejsbuku.

Predsednik Ukrajine je rekao i da će u narednih nekoliko dana biti političkih konsultacija ukrajinskih i zapadnih timova: zvaničnika, diplomata, kao i vojske u vezi sa "ispunjavanjem vojnih tačaka Plana pobede".

"To je nešto što može brzo da ojača Ukrajinu, ukrajinske pozicije su pre svega naš front i sve što je naznačeno u Planu je apsolutno realno za naše partnere, koji će nam omogućiti da napredujemo u Formuli mira", naglasio je on.

Zelenski je ponovio da je Ukrajini moguće garantovati pouzdan mir i dugoročnu bezbednost isključivo na osnovu međunarodnog prava i "bez ikakve trgovine suverenitetom ili trgovine teritorijama".

"Upravo onako kako je predviđeno u Formuli mira, potreban je mir – prava, zagarantovana zaštita od rata. Hvala svima koji nam pomažu i koji su spremni, baš kao i mi, da sledeću nedelju učinimo istorijskom na mnogo načina", rekao je on u video obraćanju.

Zelenski je zahvalio na uništenju ruske vojne logistike, a posebno na udaru na ruske vojne aerodrome.

"Ovo je najpotrebnije. Svaka uništena baza ruske vojske, svaka uništena baza ruskih aviona, svako uništeno skladište sa avio bombama spasava živote Ukrajinaca, to je prava podrška frontu. Uverićemo naše partnere da samo naši dronovi nisu dovoljni. Potrebni su odlučniji koraci. Kraj ovog rata će biti blizu. Siguran sam u to", zaključio je Zelenski.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading