Volodimir Zelenski
Foto: AP/Laurent Cipriani (STF)

Zelenski je u redovnom video obraćanju poručio da će ukrajinski zvaničnici sledeće nedelje razgovarati o takozvanom "planu pobede" Kijeva sa zapadnim pristalicama, tvrdeći da će to pomoći u jačanju zemlje, posebno u vojnoj sferi.

Kijev tek treba da objavi svoju "mapu puta pobede". Više medijskih izveštaja, međutim, navodi da plan uključuje zapadne bezbednosne garancije za Ukrajinu, nastavak upada Kijeva u rusku Kursku oblast kako bi imali "teritorijalni pregovarački instrument", isporuke "određenog" naprednog oružja zapadne proizvodnje i još mnogo međunarodne finansijske pomoći Ukrajini.

Plan je predstavio Zelenski u SAD prošlog meseca, a zvaničnici su ga navodno dočekali sa skepsom i ocenom da uglavnom predstavlja "listu želja", navodi "Blumberg".

"Ovo je naš cilj – garantovati Ukrajini pouzdan mir i bezbednost. To je moguće samo na osnovu međunarodnog prava i bez ikakvog pregovaranja o suverenitetu ili trgovanju teritorijama", poručio je Zelenski.

"Fajnenšel tajms" objavio je da su zapadne diplomate i neki ukrajinski zvaničnici "došli do stava da bi značajne bezbednosne garancije mogle da budu osnova dogovorenog rešenja u kojem Rusija zadržava defakto, ali ne i dejure, kontrolu nad svim ili delom ukrajinske teritorije".

FT je primetio da ovakav pristup podrazumeva "prećutno prihvatanje da te zemlje treba povratiti diplomatskim putem u budućnosti", dodajući, međutim, da to ostaje "tabu" za Kijev, barem u javnosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Moskva spremna da odmah proglasi prekid vatre i započne mirovne pregovore čim Ukrajina počne da povlači trupe iz regiona Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja. U avgustu je, međutim, odbacio bilo kakav angažman sa Kijevom sve dok ukrajinske trupe ne izađu iz delova Kurske oblasti.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sumadinac

07.10.2024 12:28

Bednice tebi ce svoj vlastiti Narod presuditi.