Borelj u Libanu
Foto: AP/Tanjug/Ap

- Mnogi ljudi žele da se rat što pre završi. Za početak, sami Ukrajinci. Ali važno je kako. Ako prestanemo da podržavamo Ukrajinu, za petnaest dana rat će se završiti i (ruski predsednik Vladimir) Putin će postići svoje ciljeve. Ali da li to želimo za Ukrajince i za bezbednost nas, Evropljana? – rekao je šef evropske diplomatije u intervjuu za španski list „20 minutos“.

On je ponovio da saveznici moraju učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi Ukrajina, kada dođe vreme za pregovore sa Rusijom, mogla da ih vodi „pod uslovima koji su povoljni za suverenitet i teritorijalni integritet“.

Govoreći o sukobima na Bliskom istoku, Borelj je rekao da je spoljna politika EU u osnovi oblast u kojoj se njene države članice slažu, skoro uvek jednoglasno, ali da postoje različiti stavovi o pravu Izraela na samoodbranu.

- Složili smo se da nedvosmisleno osudimo Hamasov terorizam, da moramo deeskalirati situaciju, da mora doći do prekida vatre u Gazi i oslobađanja talaca, kao i da se dvosmerno rešenje mora primeniti. Ali svakako postoje različiti stavovi o tome kako Izrael ostvaruje pravo na svoju odbranu, što je sigurno sprečilo efikasne mere pritiska u tom pogledu - rekao je Borelj i ponovio da kontinuirano ubijanje civila u Gazi ukazuje na to da se međunarodno humanitarno pravo ne poštuje.

On je upozorio da je neophodno zaustaviti spiralu nasilja, koje se sada, kako je naveo, širi na Liban, a možda i na Iran.

- Veći deo međunarodne zajednice zalaže se za stvaranje palestinske države čemu se, nažalost, protivi (izraelski premijer Benjamin) Netanjahu. Upravo smo formirali Globalni savez država da bismo postigli ovaj cilj. Ovo je od suštinskog značaja, jer bez te dve države nikada neće biti mira ni bezbednosti u regionu, posebno za sam Izrael - upozorio je Borelj.

On je dodao da bi regionalni rat bio „nesumnjivo loša“ vest za Evropu, pošto je Bliski istok u evropskom susedstvu, ali i za svet u celini.

Borelj je naveo da je priznavanje palestinske države odgovornost svake države članice EU.

- To je simboličan korak političke prirode koji predstavlja posvećenost pronalaženju rešenja. Time se priznaje više od države, volja da ova država postoji - zaključio je on.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading