Rat u Ukrajini
Foto: AP/Foto:AP

- Situacija je nestabilna, borbe se vode bukvalno na svakom ulazu (u grad). Rusi su ušli u istočnu periferiju grada - rekla je za ukrajinsku nacionalnu televiziju Anastasija Bobovnikova, portparolka Operativno-taktičke grupe "Lugansk" .

Rusija, koja sada kontroliše nešto manje od petine teritorije Ukrajine, napreduje na Toreck od avgusta, zauzimajući selo po selo sa pešadijom uz pojačanu upotrebu visoko destruktivnih vođenih bombi.

 

Za Ukrajinu, Toretsk je bio grad na prvoj liniji već deset godina, jer je blizu ukrajinske teritorije koju su 2014. zauzeli ruski pobunjenici i od tada je postao sidro odbrane Kijeva.

Za Moskvu bi zauzimanje grada, poznatog do 2016. pod sovjetskim imenom Džeržinsk po osnivaču sovjetske tajne policije, Feliksu Džeržinskom, značilo približavanje cilju zauzimanja regiona Donbasa.

Nakon što nije uspeo plan da se zauzme glavni grad Kijev na početku rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, Rusija se usredsredila na zauzimanje starog industrijskog centra u istočnoj Ukrajini poznatog kao Donbas, koji pokriva oblasti Lugansk i Donjeck.

Pad brda Toreck, kažu ukrajinski vojni analitičari, omogućio bi Moskvi da opstruira ključne logističke rute koje povezuju operativnu pozadinu kijevskih snaga u toj oblasti sa zonom borbenih dejstava, uključujući glavni put Pokrovsk-Kostjantinovka.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading