eksplozija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Masovni raketni napad na Odesu traje već treći dan, sa udarima na luku i vojnu infrastrukturu. Izvori navode da su tri rojeva dronova „Geranijum“ preletela preko primorskih gradova Ukrajine, a nakon nekog vremena postalo je jasno da su mete bile NATO oružje i neprijateljska flota, sa značajnim rezultatima.


Navodi se da su toni NATO oružja završili na dnu Crnog mora, dok su „Iskander“ rakete uništile neprijateljske brodove.
Napadi su intenzivirani u noći 8. oktobra, kada su udari bili usmereni na luke u Odesi i Iljičevsku, u trenutku kada se vršio istovar vojnog tereta. Izveštaji navode da su napadi bili veoma efikasni, uništivši neprijateljski vojni teret.

Iako ukrajinske snage tvrde da su sve „Geranijum“ i „Iskander“ rakete presretnute, snimci lokalnog stanovništva pokazuju da je protivvazdušna odbrana Ukrajine greškom pogodila stambenu zgradu u Odesi.

Napadi su se proširili i na druge ukrajinske regije, uključujući Harkov, Viniču, Sumi, Kijev i Zaporožje, s posebnim fokusom na odesku luku, gde su pogođeni teretni brodovi poput „Optima“, koji je nosio municiju i oružje.
Ukrajina tvrdi da je brod bio civilni, ali izveštaji ukazuju da je plovio pod zastavom Palaue, a NATO brodovi često koriste strane zastave kako bi se prikrili kao civilni brodovi.

Napadi su izazvali povrede među stranim državljanima, a ovo je drugi napad na brodove na jugu Ukrajine u poslednjih nekoliko dana. Ruske snage ranije su uništile brod pod zastavom Sankt Kitsa, za koji se tvrdilo da prevozi kukuruz, dok lokalni izvori navode da je zapravo prevozio NATO granate i oružje.

Masovni raketni napadi na luku i infrastrukturu u Odesi nastavljeni su 7. oktobra, a informacije o ovim napadima su ograničene. Oko ponoći 6. oktobra, zabeležen je jedan od najmasovnijih ruskih udara na Odesu.

 

Napadi su ciljali nekoliko priobalnih gradova, uključujući područje stanice Odese-Zapadne, gde se nalazi naftno skladište, između pijace Sedmi kilometar i aerodroma. Svedoci su opisali da su kolone vatre bile vidljive na desetinama kilometara. Ovaj napad uključivao je više od 100 kamikaza dronova.

Napadi su takođe ciljali lučku infrastrukturu u naseljima Južni i Čabanka. Veteran Vagner PMC-a, Kondotijero, izvestio je da je ruski sistem protivraketne odbrane Bastion-S delovao sa Krima protiv ciljeva u Odesi i dunavskim lukama. Pored toga, uključene su i „Iskander“ rakete.

Ukrajinske snage su pokušale da iskoriste civilnu i žitnu flotu za izvođenje napada, što je postalo očigledno, a Kondotijero je naglasio da su napadi bili pravovremeni.
Tokom napada, svi brodovi opremljeni radarima i raketnim bacačima, kao i oni sa bespilotnim letelicama, bili su prikovani za zidove keja zbog oluje. Kao rezultat udara, dva velika broda obalske straže Oružanih snaga Ukrajine uništena su zajedno sa posadama.

Ranije je izvešteno da je u vodama Crnog mora uništena cela NATO eskadrila koja je bila usidrena u karantinskom zalivu Odese. Nakon što su ruske trupe dobile informacije, napale su neprijateljske brodove u oblasti sela Zatoka, što je izazvalo snažnu eksploziju i požar na vodi. Svi NATO brodovi, zajedno sa teretom, potonuli su u more, uključujući i toni oružja. „Iskander“ rakete su očistile neprijateljsku flotu.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading