Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Najvažnija bitka na Kurskom pravcu je počela, a vojni dopisnici i analitičari sa obe strane fronta tvrde da će njen ishod biti presudan za ceo severni sektor.
Prema izveštajima, ukrajinske snage pokušavaju da stisnu ruske trupe u klješta, dok se pripremaju za veliki okršaj u kojem bi moglo biti zarobljeno oko 4.000 vojnika. Ukrajinska odbrana je probijena u tri ključne oblasti Kurske oblasti.

Dobrovoljci sa kanala „Dva majora“ izveštavaju da ruska vojska napreduje ka Ljubimovki na zapadnom krilu, probijajući neprijateljsku odbranu. Vojni dopisnik Semjon Pegov javlja da ruske trupe polako ali sigurno potiskuju ukrajinske snage, dok su one u defanzivi, pokušavajući neuspešno da izvedu kontranapade.

U oblasti Suždanskog, ruska grupa „Sever“ napreduje ka selu Plehovo i šumskim područjima, gde su ukrajinske snage nedavno bile stacionirane. Ruska artiljerija i avijacija nastavljaju sa udarima na neprijateljske položaje.

U Gluškovskom okrugu vode se žestoke borbe između artiljerijskih baterija, dok ukrajinske snage pokušavaju da prodru dublje u teritoriju Kurske oblasti. Ruski padobranci iz brigada i pukova specijalnih snaga uspevaju da istisnu neprijatelja iz regije, uprkos pokušajima Ukrajinaca da preseku puteve istočno od Vesjolija.

Zbog loših vremenskih uslova, magle i kiše, izviđanje iz vazduha je otežano za obe strane. Ukrajinske snage drže Pokrovski, odakle izvode misije, dok su borbe intenzivne i u regionu Sverdlikovo. Ukrajinske trupe su potisnute iz Kremjanija, ali borbe se nastavljaju u ovom ključnom području.

Počela jedna od najvažnijih bitaka u Kurskoj oblasti
Podaci sa terena ukazuju na veliki značaj ove operacije. Neprijateljska odbrana je slomljena u blizini sela Ljubimovka, što je od presudne važnosti za dalji tok vojnih operacija. Mnogi analitičari ovu bitku već nazivaju ključnom, jer njen ishod može direktno uticati na severni sektor fronta.

Ukrajinske snage nastoje da zadrže kontrolu nad važnim logističkim čvorištem u Kurskoj oblasti – selom Ljubimovka. Gubitak kontrole nad ovim selom mogao bi dovesti do urušavanja cele ukrajinske odbrane u toj oblasti, zbog čega se za svaki metar teritorije vode žestoke borbe.

Prema izveštajima, Ljubimovka se polako ali sigurno vraća pod rusku kontrolu, a očekuje se da će neprijateljske snage biti potisnute nazad prema bivšoj Sumskoj oblasti u Ukrajini.

Vojni ekspert Mihail Onufrijenko izveštava da su ruske snage uspešno prešle reku Zorku neprimećene od strane ukrajinskih trupa i zauzele položaje u centru Ljubimovke, koje su ukrajinske snage držale skoro mesec dana. Ukrajinska strana priznaje uspehe ruskih trupa i u oblasti Plekova.

Vojni dopisnik Jurij Podoljaka potvrđuje da se borbe u Ljubimovki nastavljaju, dok ruske jedinice aktivno napadaju i ulaze u centar sela. Ukrajinske snage, svesne važnosti ovog položaja, pružaju očajnički otpor.

Prema najnovijim informacijama, ukrajinske snage pokušavaju da stisnu ruske borce u klješta u oblasti Ljubimovke, nastojeći da održe poslednje linije odbrane.

Međutim, ruske trupe postepeno okružuju neprijatelja, i sa velikom verovatnoćom će formirati veliki kotao, u kojem će ostati svi oni koji ne uspeju da pobegnu preko granice u Sumskoj oblasti ili ne stradaju u borbama.

Prema procenama, oko 4.000 ukrajinskih vojnika će verovatno biti zarobljeno ili poginuti, s obzirom na trenutne gubitke ukrajinskih snaga u Kurskoj oblasti.

Rotacija ukrajinskih trupa je ozbiljno poremećena zahvaljujući ruskim pilotima Su-25, koji su uspeli da izvedu precizne udare i ometu neprijateljske operacije. Ministarstvo odbrane Rusije zvanično je potvrdilo ove informacije, ističući da su ruski piloti pogodili izviđačke ciljeve avionima, uspešno izveli manevre i vratili se na aerodrom.

Komunikacija između ruskih jedinica je nesmetano održavana zahvaljujući stručnjacima iz redova marinaca, koji opremaju linije čak i pod neprijateljskom vatrom, dajući prednost ruskoj vojsci u elektronskom ratovanju.

Takođe, prema komandantu izviđačke grupe specijalnih snaga „Ahmat“, poznatom pod kodnim imenom „Had“, ukrajinske snage koriste municiju sa toksičnim materijama tokom napada u Kurskoj oblasti, uključujući i hlor, koji je zabranjen kao hemijsko oružje.

Ova upotreba hlorisane municije zvanično je zabeležena 11. avgusta, nedugo nakon invazije ukrajinskih snaga na Kursku oblast.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading