Zelesnki
Foto: EPA/EPA-EFE/Radek Pietruszka POLAND OUT

Na nedavnom samitu „Ukrajina – Jugoistočna Evropa“, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izložio je svoj „plan pobede“, ističući kao ključni korak poziv Ukrajine u članstvo NATO-a. Ova najava izazvala je burne reakcije kako u Rusiji, tako i među analitičarima međunarodnih odnosa.

Ruska reakcija na moguće članstvo Ukrajine u NATO nije iznenađenje, s obzirom na to da je predsednik Vladimir Putin više puta istakao da bi ulazak Ukrajine u NATO predstavljao direktnu pretnju za bezbednost Rusije. Dmitrij Belik, poslanik Državne dume iz Sevastopolja, ocenio je da bi to bila "kobna greška" za Ukrajinu, dok je Zaur Smirnov, šef Krimske međunacionalne misije, nazvao plan Zelenskog "putem u propast".

Poziv Ukrajine u NATO mogao bi dovesti do većih geopolitičkih previranja ne samo na evropskom kontinentu, već i širom sveta. Situacija podseća na period Hladnog rata, kada su takvi geopolitički potezi često vodili ka dugotrajnim krizama, bez jasnog rešenja.

U samom NATO-u, stavovi oko prijema Ukrajine nisu jednoznačni. Iako je nekoliko članica, pre svega Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, otvoreno za dalju vojnu podršku Ukrajini, pitanje formalnog članstva Ukrajine u NATO-u izaziva oprez. Za mnoge zapadne zemlje to bi predstavljalo previše riskantan potez, jer bi direktno uvukao alijansu u sukob sa Rusijom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading