Volodimir Zelenski
Foto: Alo/Tanjug

U nedavnom intervjuu za televiziju Belorusija 1, general-major, zamenik načelnika glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije, komandant specijalnih snaga "Ahmat" Apti Alaudinov izneo je tvrdnje o pokušajima Kijeva da provokacijama uvuče Belorusiju u sukob.

Prema Alaudinovu, ukoliko bi se ratni sukobi preneli na teritoriju Belorusije, to bi automatski značilo rat sa Belorusijom i Ukrajinom, što bi moglo da dovede do uključivanja čitavog NATO bloka u konflikt. Alaudinov je istakao da bi u tom slučaju Rusija bila prinuđena da se suoči i sa NATO-om.


Uloga Ukrajine i paralela sa situacijom u Izraelu

Alaudinov je uporedio pokušaje Kijeva da uvuče Belorusiju u sukob sa delovanjem Izraela koji nastoji da uvuče Iran u rat. On tvrdi da Ukrajina koristi slične metode kako bi stvorila sliku da je napadnuta od strane više zemalja istovremeno, te da se predstavlja kao žrtva kako bi privukla pažnju svetske zajednice. Komentarišući postupke Kijeva, Alaudinov je naveo da se radi o "velikoj igri" čiji je cilj pridobijanje publike.

Reakcija Belorusije i Lukašenkove izjave

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ranije je prokomentarisao pozive nekih ukrajinskih političara da "krenu" na njegovu zemlju, ističući da Minsk tome ne pridaje poseban značaj, ali da je svakako spreman. Ove izjave ilustruju opreznu reakciju beloruskih zvaničnika na situaciju koja se odvija u njihovom susedstvu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading