Ukrajina
Foto: Printscreen/Tviter

Prema najnovijim izveštajima sa Zaporoškog fronta, ruske snage su ostvarile značajan napredak zauzevši strateški važne položaje u blizini naselja Kamensko.

Ovo napredovanje, podržano bespilotnim letelicama i elitnim jedinicama, posebno 49. desantno-jurišnom brigadom, omogućilo je Rusima da se utvrde u Kamenskom i probiju na severnu obalu reke Jančekrak, proširivši mostobran iza lokalne brane.


Snimci napada na severozapadni deo Kamenskog i intenzivne borbe u vikend naselju u blizini potvrđuju ozbiljnost situacije i ulogu vazdušne podrške u ostvarivanju ruskog napredovanja. Ruske snage su uspele da zadrže i prošire svoje prisustvo na ključnim tačkama uprkos žestokim borbama.

Prema izveštajima ratnog izveštača Jurija Podoljake, situacija na Zaporoškom frontu je znatno povoljnija za ruske snage nego što se može zaključiti iz ukrajinskih izvora. Ruske snage su uspele da iskoriste slabosti u organizaciji ukrajinske odbrane i prošire područje pod svojom kontrolom, iako logističke mogućnosti nisu na najvišem nivou.

Podoljaka ističe da je ruski prodor ukazao na slabosti ukrajinskih pozicija na Zaporoškom frontu, koje su do sada važile za relativno stabilne i bezbedne za ukrajinsku stranu. Ruski prodor je omogućio ruskim snagama da preuzmu inicijativu, što je izazvalo potrebu za ozbiljnim kontraofanzivnim merama ukrajinskih snaga.

Podoljaka izražava podršku ruskim vojnicima na terenu i naglašava važnost trenutne operacije za rusku stranu i moguće prekretnice u daljim vojnim dešavanjima na Zaporoškom frontu. Sukobi na ovom delu fronta mogli bi se intenzivirati u narednim danima, posebno ako ukrajinske snage preduzmu kontraofanzivne mere.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading