Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

- Očigledno želimo da Ukrajina bude u najsnažnijoj poziciji, ali pobeda ni u jednom ratu nije izvojevana samo jednim oružjem. A što se tiče (raketa) Storm Šedou, britanska vlada nije promenila svoju poziciju po pitanju upotrebe tih dalekometnih projektila - rekao je  portparol, a prenosi Independent.

On je takođe istakao da Britanija ostaje pri stavu da Ukrajina ima pravo da u određenim okolnostima izvodi napade na rusku teritoriju.

Tokom sastanka u sa Starmerom u Dauning stritu, na kojem je učestvovao i novi generalni sekretar NATO-a Mark Rute, Zelenski je izneo detalje svog ''plana pobede''.

Za dolazak Zelenskog u Dauning stritu je postavljen crveni tepih, a dvojica lidera su se rukovala i zagrlila na stepenicama broja 10.

- Hvala narodu Ujedinjenog Kraljevstva, narodu vaše velike zemlje, za snagu koju nam ulivate od samog početka rata - rekao je on pre početka sastanka.
Ukrajinski lider poušaće da od saveznika koji snabdevaju Ukrajinu naoružanjem dobije dozvolu za upotrebu raketa dugog dometa tokom predstojećeg samita u Ramštajnu u Nemačkoj.

Ovo je drugi put da je Zelenski posetio Dauning strit otkako je Starmer izabran za premijera, a u julu je bio brvi strani lider koji je posetio broj 10 od promene vlasti u Britaniji. 

Starmer se, dok je bio lider opozicije, sastao sa Zelenskim u Ukrajini u februaru i razgovarao sa njim na samitu NATO-a u julu.

Na tom sastanku zemalja NATO-a blok je obećao Ukrajini "nepovratan put" ka članstvu, nešto što ukrajinska vlada smatra vitalnim za svoju bezbednost, prenosi Tanjug.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading