dron pogodio u tenk
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen, ilustracija

Ujedinjena avijaciona korporacija (UAC) isporučila je ruskoj vojsci novu seriju lovaca-bombardera Su-34 u okviru svog proizvodnog programa za ovu godinu.

Avion je prošao opsežna testiranja na zemlji i letu pre nego što je predat operativnim jedinicama, osiguravajući da ispunjava rigorozne standarde potrebne za raspoređivanje.

- Naša preduzeća odbrambene industrije održavaju potreban tempo proizvodnje za ispunjavanje nacionalnog odbrambenog naloga. Takođe implementiramo nove tehnologije u naše proizvodne pogone kako bismo povećali proizvodne mogućnosti - rekao je portparol UAC-a, prenosi "Defence Blog".

Bombarder Su-34

Bombarder Su-34 je višenamenski, supersonični lovac-bombarder.

Su-34

Foto: Shutterstock

 

 

Su-34 se smatra jednim od najnaprednijih aviona u ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama, dizajniranim za niz misija, uključujući uništavanje kopnenih i morskih ciljeva, izviđačke operacije i suzbijanje protivvazdušne odbrane. Njegova svestranost i sposobnosti čine ga ključnim bogatstvom ruske vojske u modernom ratovanju.

Sa svojom mešavinom sposobnosti preciznog udara i napredne avionike, Su-34 igra ključnu ulogu u sukobu u Ukrajini. To se najviše vidi u njegovoj ulozi „nosača” navođenih bombi koje najviše štete ukrajinskoj odbrani. Naime, radi se o konvencionalnim bombama sa posebnim nadogradnjama koje povećavaju njihov domet i satelitsku navigaciju koja je postala toliko precizna da sada ove bombe vrlo često pogađaju svoj cilj. A pošto se radi o bombama težine od 250 do 1.500 kg (ima i težih), šteta koju nanose ukrajinskim snagama, posebno po stopi od 130 do 140 bačenih takvih bombi dnevno, je ogromna.

Oružane snage Ukrajine pretrpele su velike gubitke posebno u oblasti Kursk zbog napada ruskih lovaca Su-34, ukazao je ranije američki časopis Militari voč ("Military watch").

Povrh svega, Ukrajina nema ni blizu dovoljno sistema protivvazdušne odbrane srednjeg i dugog dometa, koje bi mogla da rasporedi bliže liniji fronta kako bi otežala pristup Su-34.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading