Aleksandar Sirski
Foto: EPA/EPA-EFE/YEVGEN HONCHARENKO

"Znamo za otprilike 50.000 vojnika iz drugih sektora koji su prebačeni u pravcu Kurska", rekao je Sirski u dokumentarcu emitovanom na nacionalnoj televiziji u četvrtak.

Ukrajina je započela ofanzivu na Kursku oblast 6. avgusta, tvrdeći da je zauzela do 1.300 kvadratnih kilometara (500 kvadratnih milja) i 100 naselja.

Kako navodi Kijev independent, ukrajinsko rukovodstvo je saopštilo da je jedan od ključnih ciljeva operacije odvraćanje ruskih snaga sa ukrajinskih ratišta.

Ukrajinski list takođe zaključuje da je broj koji je izneo Sirski povećan u odnosu na procenu predsednika Volodimira Zelenskog od 19. septembra, koji je tada rekao da je 40.000 vojnika preusmereno u sektor Kursk.

Prema rečima Sirskog, preraspoređivanje je oslabilo ruske pozicije u drugim oblastima, odnosno u sektorima Zaporožja, Hersona i Kramatorska.

"To nam je, naravno, olakšalo izvođenje odbrambenih operacija", primetio je on.

Pad Ugljedara

Iako ukrajinske snage nastavljaju da drže rusku teritoriju u Kurskoj oblasti, ruska ofanziva se nastavlja na istoku Ukrajine, navodi Kijev independent i podseća da je ukrajinska vojska nedavno bila prinuđena da se povuče iz Ugljedara, grada na jugu Donjecke oblasti koji je dve godine odolevao ruskim napadima.

Teške borbe su takođe u toku u Časov Jaru i Torecku u Donjeckoj oblasti, a ruske trupe se približavaju ključnom logističkom čvorištu u Pokrovsku.

U međuvremenu, Rusija nastoji da izbaci ukrajinske trupe sa svog matičnog područja u Kurskoj oblasti, napadajući ukrajinski istureni deo sa zapada.

Dok su kijevske snage uspele da zaustave ruski kontranapad sredinom septembra, sajt za praćenje DeepState saopštio je 10. oktobra da su ruske snage nedavno postigle taktički uspeh na levom krilu Ukrajine. Rusija je navodno koncentrisala značajne snage u toj oblasti i pokušava da se učvrsti u blizini sela Novojanovka.

Visoki američki zvaničnici rekli su za Blumberg da bi ukrajinske snage trebalo da budu u stanju da drže zauzetu teritoriju u ruskoj Kurskoj oblasti nekoliko meseci ili duže zahvaljujući stalnom protoku zaliha i fokusu Moskve na istočnu Ukrajinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading