Eksplozija
Foto: Printscreen/Twitter

Naftni terminal Feodosija u Krimu već četiri dana gori u plamenu, uz povremene eksplozije koje dodatno doprinose haosu. Incident, koji se dogodio na dan rođenja Vladimira Putina, navodno je izazvan napadom Ukrajine, kako prenosi Daily Mail. Lokalni Telegram kanali ukazuju da se požar nastavlja širiti iako ruski napori da ga obuzdaju nisu uspeli.

 

 


Više od hiljadu ljudi evakuisano je sa tog područja od utorka, prema izjavama lokalnih zvaničnika. U sredu, požar se proširio sa 800 na 2500 kvadratnih metara, a izveštaji Radija Slobodna Evropa/Radio Slobodna Evropa ukazuju da se proširio na najmanje 10 dodatnih rezervoara goriva. Očevici opisuju kako se požar širi na druge rezervoare goriva, od kojih su neki eksplodirali, dodatno pojačavajući situaciju.

 

 

 

 


Prvobitni izveštaji su sugerisali da je napad izvršen pomoću ukrajinskih bespilotnih letelica, ali sada se čini da je terminal pogodila dva dalekometna ATACMS projektila snabdevena Ukrajini od strane Sjedinjenih Američkih Država. Navodni cilj napada bio je "podrivanje ruske vojne i ekonomske moći", s obzirom da se naftni proizvodi iz terminala navodno koriste za podršku potrebama ruskih okupacionih snaga. Ruske vlasti su potvrdile požar i saopštile da do sada nije bilo žrtava.

 

 

 

 


Guverner Sergej Aksjonov je uverio da su hitne službe i službe bezbednosti spremne da se suoče sa situacijom, ističući lično praćenje razvoja događaja putem video izveštaja svakih pola sata. Ovaj nedavni napad sledi prethodni incident u martu, kada je terminal bio meta u odgovoru na ruske napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading