Volodimir Zelenski
Foto: AP/Fredrik Sandberg/TT (SUB)

1.Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski trenutno se nalazi na evropskoj turneji tokom koje posećuje Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i Nemačku kako bi prezentovao svoj "Plan pobede". Ova inicijativa, koju je Zelenski detaljno analizirao, ima za cilj da osigura podršku ključnih evropskih sila pred predstojeće predsedničke izbore u Americi, koji bi mogli da utiču na odnose Ukrajine sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Zelenski u potrazi za podrškom u Londonu

Prvo stajalište na njegovoj turneji bila je poseta Londonu, gde je predstavio svoj "Plan pobede" premijeru Velike Britanije Kiru Starmeru i Generalnom sekretaru NATO saveza, Marku Ruteru. Ključna tačka razgovora bila je molba Zelenskog za dozvolu da Ukrajina koristi donirano oružje za napade unutar Rusije, uz naglašavanje da odluka o tome uvek ostaje na pojedinim saveznicima.

Poseta Francuskoj i Italiji

Nakon Londona, Zelenski je nastavio svoju turneju posetom Francuskoj, gde se sastao sa predsednikom Emanuelom Makronom, kao i Italiji, gde je razgovarao sa premijerkom Đorđom Meloni. Obe posete su imale za cilj da dodatno promovišu "Plan pobede" i obezbede podršku od ključnih evropskih sila.

U susret sastanku sa kancelarkom Nemačke

Nakon doručka sa papom, Zelenski je otputovao u Berlin radi sastanka sa kancelarkom Nemačke Olafom Šolcom. Centralna tema razgovora bila je ključna tačka "Plana pobede", koja je od velike važnosti za buduće odnose između Ukrajine i evropskih sila.

5 zahteva Zelenskog da slomi Rusiju

1.Ulazak Ukrajine u NATO - Andrij Jermak, šef kabineta Zelenskog, nedavno je izjavio da je poziv Ukrajini da se pridruži NATO-u deo "Plana pobede". Pozvao je saveznike da ignorišu ruske pretnje eskalacijom.

2. Zaštita ukrajinskog vazdušnog prostora - Kijev moli za pomoć radi zaštite svog vazdušnog prostora. Zelenski želi da dobije od saveznika više PVO sistema koje trupe mogu da rasporede.

3. Pravo na napade unutar Rusije - Zelenski se snažno zalaže za operacije unutar teritorije Ruske Federacije. Uprkos podršci šefa Alijanse, glavni saveznici ne dele to mišljenje zbog straha od eskalacije i ruskog nuklearnog odgovora.

4. Korišćenje raketa "Taurus" - Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i Italija isporučile su Ukrajini ograničene zalihe dalekometnih projektila, ali ne da se koriste unutar Rusije. Nemačka uporno odbija da isporuči svoje moćne krstareće rakete "Taurus".

5. Jačanje vojne industrije - Ukrajina želi da postane samostalna u vidu proizvodnje naoružanja. To bi, prema navodima Zelenskog, podstaklo njenu privredu i zemlja ne bi toliko zavisila od saveznika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading