Olaf Šolc
Foto: Shutterstock/Foto: Juergen Nowak / Shutterstock.com

- Do kraja godine, uz podršku naših partnera iz Belgije, Danske i Norveške, isporučićemo Ukrajini još jedan paket (pomoći) vredan 1,4 milijarde evra - rekao je Šolc u Berlinu na konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, preneo je Unian.

Taj paket će uključivati sistem navođenja Iris-T, sisteme protivvazdušne odbrane Skinek, protivvazdušne topove Gepard, samohodnu artiljeriju, oklopna vozila, borbene dronove, radare i municiju.

- I sledeće godine ćemo nastaviti vojnu podršku Ukrajini, već smo uključili četiri milijarde evra u naš budžet, to je direktna bilateralna vojna pomoć - rekao je Šolc.

Kako je naveo, zemlje G7 će ove godine Ukrajini obezbediti dodatni kredit od 50 milijardi evra u skladu sa odlukom samita G7 u Apuliji u Italiji.

Šolc je rekao i da je Ukrajini iz Nemačke već isporučen novi paket vojne pomoći vredan 600 miliona evra, koji uključuje peti sistem PVO Iris-T SLM, borbena vozila pešadije, tenkove, haubice, municiju i dronove.

On je napomenuo da Ukrajina može da računa na podršku Nemačke.

- Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu u budućnosti - naglasio je nemački kancelar.

Šolc je napomenuo da bi ruski predsednik Vladimir Putin trebalo da bude prisutan na narednom mirovnom samitu u Burgenštoku u Švajcarskoj u junu.

Volodimir Zelenski je zahvalio Nemačkoj na pomoći, posebno na obezbeđivanju sistema PVO.

(Tanjug)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading