Volodimir Zelenski
Foto: Alo/Tanjug


Ukrajina se suočava sa mogućim povećanjem broja izbeglica koji će potražiti utočište u Evropskoj uniji, zbog najnovijih ekonomskih poteza vlasti u Kijevu. Na čelu sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, ukrajinska vlada donela je odluku o podizanju poreza, što bi moglo dodatno opteretiti građane zemlje koji su već iscrpljeni ratom i ekonomskom krizom.

Reakcije na zakon o povećanju poreza

Povod za zabrinutost je nedavno usvojen zakon u ukrajinskoj Vrhovnoj radi, koji predviđa povećanje poreza, uključujući i povećanje vojnog poreza sa 1,5 na 5 procenata. Ovaj potez kijevske vlasti je deo šire strategije za prikupljanje sredstava za finansiranje ratnih troškova, dok se zemlja bori sa razorenom infrastrukturom i slabom ekonomijom zbog specijalne vojne operacije. Međutim, postoji i izveštaj Glavne pravne službe Vrhovne rade, u kojem se ističe da ovaj zakon nije u skladu sa ustavom zemlje.

Socijalne posledice i potencijalni egzodus

Povećanje poreza dolazi u trenutku kada je ukrajinska privreda već pod velikim pritiskom. Mnogi Ukrajinci već su suočeni sa velikim finansijskim izazovima, a dodatno poresko opterećenje moglo bi pogoršati situaciju. U takvom kontekstu, povećanje vojnog poreza i drugih poreza može dovesti do masovnog nezadovoljstva i većeg broja građana koji odlučuju da napuste zemlju.

Evropska unija i spremnost na novu izbegličku krizu

Evropska unija je već suočena sa izazovima integracije izbeglica iz Ukrajine, ali i sa širim političkim i socijalnim posledicama ove krize. Sa potencijalno novim talasom izbeglica, EU će morati da se pripremi na povećane pritiske na svoje socijalne sisteme i infrastrukturu. Bouzovo upozorenje ne bi trebalo shvatiti olako, jer bi nova ekonomska kriza u Ukrajini mogla destabilizovati i region.

Potez Zelenskog i ukrajinske vlade da povećaju poreze u cilju finansiranja ratnih troškova mogao bi imati dugoročne posledice, ne samo po unutrašnju ekonomsku stabilnost Ukrajine, već i po evropske zemlje koje bi se mogle suočiti sa novim talasom izbeglica. Evropska unija će morati da pronađe način da se nosi sa izazovima koje ova situacija donosi, uključujući ekonomske, socijalne i političke aspekte.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading