Nemačka granica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Gradonačelnik bavarskog grada Bad Grizbaha, Jirgen Fundke, odbio je da primi nove ukrajinske izbeglice, ističući da je područje već pretrpano i da je potrebno pravednije raspodeliti izbeglice među gradovima i zajednicama. On je naglasio da meštani veoma rado pomažu Ukrajincima, ali da je situacija postala nepodnošljiva jer su sve ovdašnje škole i vrtići popunjeni zbog izbeglica.

Sukob sa vlastima okruga Pasau

Fundke se sukobio sa vlastima okruga Pasau, ističući da njegovo odmaralište prihvata previše pridošlica i naložio lokalnim zvaničnicima da prestanu da ih registruju. Vlasti okruga nisu bile oduševljene gradonačelnikovim odbijanjem, a portparol administracije je istakao da su gradske vlasti dužne da obezbede adekvatno sklonište ljudima koji traže zaštitu od rata i nasilja.

Upravnik gradske kuće, Markus Klajnman, primetio je da bi okrug mogao da izda dekret kojim bi naložio da registraciju izvrši neko drugi, a da su zvaničnici obavezni da to urade.

Podaci govore da je Nemačka primila skoro 1,2 miliona ukrajinskih izbeglica, čime postaje glavna destinacija za njih u EU. Takođe, Nemačka je nastavila da prima dodatne migrante iz drugih zemalja, a ukupan broj pristiglih izbeglica dostigao je 2,67 miliona odnosno 1,93 miliona u 2022. i 2023. godini.

Zanimljivo je i to da je Rusija primila više od 5,3 miliona Ukrajinaca prema zvaničnim podacima s početka 2023. godine, što ukazuje na veliki priliv izbeglica u tu zemlju.

Fundke ističe da nije ksenofobičan i da meštani veoma rado pomažu Ukrajincima, ali da situacija zahteva pravedniju raspodelu izbeglica među gradovima i zajednicama. On je takođe istakao da je prekretnica nastupila kada je izgledalo da je skoro 40 tražilaca azila smešteno u bivši hotel u kojem je već bilo sklonište oko 100 Ukrajinaca. Ovo jasno ukazuje na ozbiljne izazove sa kojima se suočava Bad Grizbah i šira zajednica u vezi sa smeštajem izbeglica

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading