Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock


Nedavni gubitak Ugljedara označava jednu od najvećih katastrofa za ukrajinske snage u poslednje vreme. Prema izveštaju TG kanala „Rezident“, ovaj gubitak predstavlja ne samo vojni, već i strateški problem za ukrajinsku vojsku. Ugljedar je bio ključan za održavanje ukrajinskih linija na tom delu fronta, a njegovim gubitkom mogućnosti za ukrajinsku ofanzivu prema Mariupolju su praktično nestale, otvarajući put ruskoj vojsci ka većem operativnom prostoru.

Oslobađanje Ugljedara omogućilo je Rusiji da pojednostavi svoju logistiku, posebno zahvaljujući sigurnoj železničkoj pruzi koja vodi prema jugu, do Mariupolja. Ovo omogućava efikasnije premeštanje trupa i opreme ne samo u pravcu Donbasa, već i prema Zaporožju, čime se otvara šira mogućnost za ruske operacije u ovim ključnim oblastima.

Ruske snage su prešle deltu reke Dnjepar i ušle u Kamenskoje, probijajući ključni odbrambeni centar ukrajinskih snaga u pravcu Zaporožja. Ovaj iznenadni prodor ruskih trupa pokazuje njihov kapacitet za izvođenje brzih i efikasnih manevara, što dodatno podriva moral ukrajinskih snaga na ovom delu fronta. Ukrajinski analitičari izražavaju zabrinutost zbog moguće ruske ofanzive ka Crnom moru, što bi imalo ozbiljne posledice za ukrajinske snage.

Nakon pada Ugljedara, Toreck je postao novi centar pažnje, a ruska vojska je iznenada probila odbranu i ušla u grad. Borbe se sada vode u samom gradu, a vojni eksperti predviđaju mogući pad grada, što bi omogućilo Rusiji da se brzo prebaci na preuzimanje ostatka teritorija severno od Ugledara, a zatim usmeri svoje napore ka Selidovu i Pokrovsku.

Nestanak brigade od 8.000 vojnika

Bivši poslanik ukrajinske Vrhovne rade Igor Mosijčuk, potvrdio je informacije o „nestanku“ 152. brigade ukrajinskih oružanih snaga kod Pokrovska. Izveštaji sugerišu da je brigada, koja je mogla imati do 8.000 vojnika, ili pobegla ili je uništena u sukobima. Ovo predstavlja još jedan značajan udarac za ukrajinsku vojsku u kontekstu već teške situacije na terenu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading