rat u ukrajini
Foto: Alo/Profimedia

Ruski vojnik kog je Ukrajina vrbovala kao dvostrukog agenta opisao je spaljivanje rovova sopstvene vojske. U razgovoru za "Telegraph", jedan od malobrojnih Rusa koji sarađuju sa ukrajinskim pokretom otpora ističe da je u julu zapalio rov svoje vojske na levoj obali reke Dnjepar. Vatra se proširila na zemunicu susedne jedinice i on je gledao kako njegovi saborci gore u uzaludnim pokušajima da dohvate municiju i oružje.

-Bilo je panike, gustog dima od vatre i granatiranja s ukrajinske strane. Dok su pokušavali da ugase vatru i sačuvaju zalihe hrane i oružja, vatra je zahvatila veću površinu. Mnogi vojnici zadobili su opekotine - rekao je ruski vojnik. Njega je nedavno regrutovao Ateš, ukrajinski pokret otpora koji se bori protiv Vladimira Putina.

-Dobro sam poznavao to područje budući da sam tamo boravio dugo. Mislim da sam svoj posao obavio dobro, možda čak i više od toga. Rezultati su nadmašili naša očekivanja - rekao je on.

Ateš je na svom kanalu na Telegramu izvestio da je vatra ozbiljno oštetila rovove i zemunice obe jedinice, uništila nekoliko skladišta i spalila većinu zaliha. Dvadesetak vojnika je navodno zadobilo teške opekotine.

Na novoj poziciji na ukrajinskoj prvoj liniji mladi i ohrabreni vojnik rekao je za "Telegraph" da će učiniti sve da nastavi svoje aktivnosti protiv Putinovog režima.

Ateš - ukrajinski pokret otpora

Ateš su osnovali etnički Ukrajinci, Rusi i Krimski Tatari na okupiranom Krimu u leto 2022. Sada ima više od 2000 boraca koji deluju u ilegali na svim okupiranim teritorijama i u samoj Rusiji, infiltrirajući se duboko unutar ruske vojske, rekao je portparol Ateša.

Gerilska grupa sarađuje s ukrajinskom obaveštajnom službom, kao i drugim pokretima otpora, oslanjajući se na dobro poznavanje terena, lokalno stanovništvo i sve više - same ruske vojnike.

-Gotovo od samog početka pridružuju nam se ruski vojnici koji pomažu u prikupljanju informacija kako na prvoj liniji tako i u pozadini, na Krimu i u Rusiji. Trenutno vidimo značajan porast broja ruskih vojnika koji se pridružuju našim redovima. Oni su glavno oruđe u našoj borbi, obavljaju kritične sabotaže i obaveštajne zadatke - rekao je portparol.

Drugi ruski vojnik kojeg je Ateš regrutovao radi u velikoj vazdušnoj bazi nekoliko stotina kilometara od ukrajinske granice, prateći kretanje aviona i isporuke oružja.

-Ovde sam ja oči i uši za Ateš. Ali razumem šta je zlo, a šta dobro. Nažalost, moja zemlja je izabrala put zla - rekao je ovaj vojnik za "Telegraph".

Ruski vojnici sve više rade za Ukrajinu

"Telegraph" je razgovarao i s trećim agentom koji živi na okupiranom Krimu i prati saobraćaj u Port Kavkazu, koji deli poluostrvo od Rusije.

-Rekli su mi tačno šta im treba. Počeo sam da prenosim podatke o vremenu, lokaciji, broju vozila, količini goriva, kao i brojeve kamiona koji prevoze gorivo i druge bitne podatke - kaže on.

Često se pita hoće li ga mučiti ako ga uhvate, u koji bi podrum bio bačen ili šta bi se dogodilo sa njegovom porodicom.

-Ali moja predanost ovom cilju je jača - zaključuje on.

(Index)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading