Regrutacija u Kijevu
Foto: Printscreen/Printscreen

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se trenutak kada je policija u petak odvukla dvojicu muškaraca iz Hale sportova, gde je svirao ukrajinski rok bend Okean Elzi.

Jedan posetilac koncerta se otimao i vikao "Beži od mene!", a trojica policajaca su ga vukla ka regrutnoj kabini postavljenoj ispred sale.

U Ukrajini su vojni regruteri pokrenuli veliku operaciju privođenja i regrutovanja onih koji nemaju adekvatna dokumenta koja bi im omogućila da izbegnu slanje u rat, piše Dejli mejl.

Prema izveštajima, izvršena je serija racija u restoranima, klubovima, barovima i koncertnoj dvorani u glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

Policija je privela one koji nisu imali dokumente o oslobađanju od služenja vojnog roka, odbili su da ih pokažu ili su dokumenti bili neispravni.

Na snimku muškarac u panici pokušava da pobegne od policajca, dok masa viče: "Sramota! Sram vas bilo!"

Odlazak na front - karta u jednom smeru

Prema ukrajinskom vojnom zakonu, svi muškarci između 25 i 60 godina imaju pravo za vojsku. Muškarcima od 18 do 60 godina takođe je zabranjeno napuštanje zemlje.

Ukrajina je zbog velikog nedostatka vojnika snizila starosnu granicu za mobilizaciju sa 27 na 25 godina.

U martu 2023. godine otkriveno je da su strani borci koji su se pridružili ukrajinskoj vojsci bili sprečeni da odu kući dok se rat ne završi.

Telegraf je pisao da neki ukrajinski muškarci toliko očajnički žele da izbegnu mobilizaciju da rizikuju svoje živote da bi pobegli iz zemlje.

Oleksandr Daniljuk, saradnik na Roial United Services Institute u Londonu, rekao je: „Mobilizacija je počela da se posmatra kao karta u jednom pravcu, gde je jedini izlaz smrt ili invalidnost.“

U aprilu je granična patrola izvestila da je najmanje 30 muškaraca poginulo pokušavajući da pobegne iz zemlje od početka rata. Mnogi od njih su se udavili dok su pokušavali da preplivaju reke ili su se smrzli na planinskim prevojima.

U januaru 2024. godine, anketa IouGov-a pokazala je da bi 38 odsto mlađih od 40 godina u Britaniji odbilo da služi u oružanim snagama u slučaju drugog svetskog rata, a 30 odsto je reklo da neće služiti čak i ako se Britanija suoči sa neposrednom invazijom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading