NOVA PRETNJA ZA UKRAJINCE Mali je, leti, ubada i ne može mu niko ništa
Foto: Shutterstock/Vlasov Yevhenii

U poslednja tri meseca u ovoj ratom pogođenoj zemlji taj virus odneo je gotovo desetak života.

"Situacija je ozbiljna i ostaće ozbiljna", rekao je zamenik ministra zdravstva Ukrajine i epidemiolog Ihor Kuzin u intervjuu za BBC na ukrajinskom, objavljenom u nedelju.

Virus Zapadnog Nila najčešće se širi ubodom zaraženih komaraca, a simptomi mogu uključivati groznicu, bolove, povraćanje, osip, dijareju i glavobolju, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Najčešći je tokom leta i jeseni, kada je populacija komaraca najbrojnija.

Prema CDC-u, ljudi se zaraze kada ih ugrize komarac koji se prethodno hranio pticama zaraženim virusom. Žarišta izbijanja obično se nalaze duž migracionih ruta ptica, što potvrđuje i Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

"Nekoliko ruta migracija tih ptica prolazi kroz Ukrajinu", izjavio je Kuzin.

Jedan od 150 zaraženih razvije tešku ili smrtonosnu bolest, dok se procenjuje da čak 80% zaraženih nema nikakve simptome.

Ukrajinski Centar za javno zdravstvo saopštio je da je stopa smrtnosti od virusa između dva odsto i 14 odsto.

Trenutno ne postoji vakcina niti specifičan tretman za virus Zapadnog Nila, koji je prisutan već gotovo ceo vek, prvi put je otkriven u Ugandi 1930-ih godina, a danas je raširen širom sveta.

"Nikada u životu nisam se osećao tako loše“

U avgustu je poznati američki imunolog Entoni Fauči, najpoznatiji po vođenju borbe protiv pandemije koronavirusa, hospitaliovan zbog ovog virusa. Nakon oporavka, izjavio je da je verovatno zaražen blizu svog doma u Vašingtonu.

"Nikada u životu nisam se osećao tako lose", rekao je Fauci za Njujork tajms ranije ovog meseca dodajući: "Bilo je zastrašujuće."

11 mrtvih u Ukrajini

Od početka septembra, 11 osoba je preminulo u Ukrajini nakon zaraze virusom Zapadnog Nila, a ukupno je registrovano 88 slučajeva, rekao je Kuzin.

U avgustu su laboratorije potvrdile 41 slučaj u Ukrajini, dok je ukupno 50 slučajeva zab‚eleženo od početka godine, uključujući jedan slučaj u središnjem region Poltava tokom leta.

U Klinici sv. Mihajla u Kijevu primljeno je 17 osoba sa simptomima ovog virusa, a troje ih je preminulo "zbog komplikacija" između lipnja i kraja kolovoza, izjavila je Valentina Ginzburg, voditeljica zdravstvenog odjela Kijeva.

Stručnjaci savjetuju najbolji način zaštite od virusa: nošenje zaštitne odeće, postavljanje mreža na prozore i korištenje repelenata protiv komaraca.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading