Rusija
Foto: Printscreen/Printskrin

Ruske snage navodno koriste dronove za namerna ubistva civila u Hersonskoj oblasti u Ukrajini, a zatim snimke tih napada objavljuju na društvenim mrežama. Ovi napadi, nazvani "ljudski safari", predstavljaju ozbiljnu pretnju po lokalno stanovništvo.

Lučki grad Herson nalazi se na prvoj liniji fronta od početka ruske invazije. Nakon što su ga Ruse okupirali na početku invazije, ukrajinske snage su ga oslobodile 2022. godine, ali se sada grad nalazi pod stalnom pretnjom ruskog bombardovanja.

Rusi koriste različite vrste dronova u napadima na Herson - od kvadrikoptera koji bacaju bombe, preko izviđačkih dronova, do tzv. dronova kamikaza. Najnovija taktika uključuje dronove opremljene granatama koje bacaju na mete.

 

 


Stanovnici Hersona žive pod stalnom pretnjom napada, kako na autobuskim stanicama, putnicima, pa čak i deci koja se igraju u parkovima. Čak i biciklisti postaju mete ruskih napada, što dodatno potencira osećaj straha i nesigurnosti među lokalnim stanovništvom.


Rusi pravdaju ove napade na društvenim mrežama tvrdnjom da je sve u Hersonu legitimna meta, čime dodatno šire teror među civilnim stanovništvom. Takođe, koriste i taktike izazivanja požara i miniranja kako bi dodatno destabilizovali grad.

Cilj ovih terorističkih napada je da nateraju lokalno stanovništvo da pobegne, čime bi Herson postao deo "sive zone" u koju bi se ruske snage mogle infiltrirati, a da ne budu primećene. Ovakve akcije jasno ukazuju na ratne zločine koji zahtevaju hitnu reakciju međunarodne zajednice.

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading