Vladimir Putin
Foto: Printscreen/Printskrin

Ukrajinski mediji ponovo su pokrenuli kontroverznu izjavu Vladimira Putina koja se pojavila u TV intervjuu pre 25 godina, a koja se tiče pitanja Krima. Tada premijer pod predsednikom Borisom Jeljcinom, Putin je izjavio da je "apsolutna glupost" uzeti Krim, ističući da bi takav potez bio štetan za Rusiju.

On je istakao da bi preuzimanje teritorije imalo nesagledive posledice, te da bi Rusija mogla izgubiti nešto ili bi joj nešto bilo oduzeto. Ova izjava izazvala je aplauze u studiju, a Putin je naglasio da Rusija ima čak 400 spornih teritorija unutar svoje federacije.

 

 


Iako je Putin u prethodnim izjavama isticao da preuzimanje Krima ne dolazi u obzir, četvrt veka kasnije, 2014. godine, Rusija je ipak anektirala Krim, a zatim je pokušala da osvoji i istočni deo Ukrajine.

 

 

Ovaj konflikt doveo je Evropu u najveći sukob od Drugog svetskog rata. Putin je, međutim, kasnije tvrdio da Ukrajina nije prava država i da je pod kontrolom zapadnih sila, nazivajući Ukrajinu nacističkom zemljom. Ova izjava izazvala je kontroverze i osude širom sveta.

Tokom Putinove vladavine, optužbe za politička ubojstva bile su prisutne. Dva njegova politička protivnika, Boris Nemcov i Aleksej Navaljni, izgubili su živote pod sumnjivim okolnostima. Nemcov je bio poznati političar koji je pisao izveštaje o korupciji u Rusiji i koji je izražavao strahove da će biti ubijen. Navaljni je preminuo u zatvoru, a optužbe su upućene na račun Putina i njegove administracije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pridružio se zapadnim liderima u optužbama protiv Moskve za smrt Navaljnog, ističući važnost poraza Rusije. Ove optužbe izazvale su međunarodnu pažnju i osudu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading