Ukrajina
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Viacheslav Lopatin


Ruske trupe su zabeležile značajan napredak u Torecku, ključnom logističkom čvorištu Ukrajine, što bi moglo da im omogući da krenu prema Konstatinovki, jednom od strateških ciljeva Rusije u regionu Donjecka. Prema vojnim stručnjacima, Toreck predstavlja ključni taktički pravac za Ruse, dok su Konstatinovka, Druškivka, Slavjansk i Kramatorsk mete na operativnom nivou.

Na osnovu satelitskih snimaka, potvrđeno je prisustvo ruskih trupa u jugoistočnim predgrađima Torecka, pri čemu se zauzeto područje povećalo za nekoliko desetina blokova tokom meseca. Iako je Ukrajina kontrolisala polovinu Torecka usred teških ruskih napada, britanske obaveštajne službe tvrde da je Rusija ostvarila dobitke u centru grada. Toreck se nalazi 40 kilometara severno od Donjecka i 22 kilometra južno od Časiv Jara, a glavni put prolazi kroz sam grad.

Časiv Jar kao ključna meta za Rusiju

Časiv Jar, strateška meta za Rusiju, i dalje ostaje pod kontrolom Ukrajine, ali je i dalje pod velikim izazovom. Ukrajinske trupe su uspešno odbile nedavne pokušaje Rusije da steknu uporište u gradu.

Ugledar i Pokrovsk - ključna logistička čvorišta pod prismotrom

Rusija je zauzela Ugledar, još jedno ključno logističko i taktičko uporište u regionu, nakon ukrajinskog povlačenja 1. oktobra. Takođe, intenzivirani su napadi na Pokrovsk, koji predstavlja ključnu logističku bazu i saobraćajno čvorište ukrajinskih oružanih snaga. Zauzimanje ovog grada bi ozbiljno narušilo sposobnost Ukrajine da snabdeva i koordiniše svoje trupe na tom delu fronta.

Ruski napadi od početka sukoba

Od početka ruskih napada u aprilu, ruske snage su napredovale više od 20 kilometara u pravcu Pokrovska, dok su se intenzivirali napadi na druge ključne gradove poput Konstatinovke, Druškivke i Slavjanska. Situacija na terenu ostaje napeta i zahteva pažljivo praćenje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading