Kursk
Foto: Printscreen/Printscreen

Kako prenosi Njuzvik, pozivajući se ukrajinsku novinsku kuće LIGA odnosno njene obaveštajne izvore, Rusija će svoje redove popuniti vojnicima koje je poslao severnokorejski vođa Kim Džong-Un. Jedinice bi naknadno mogle biti uključene u borbu u jugozapadnim regijama zemlje, gde se još vode borbe nakon ukrajinskog napada u Kursku 6. avgusta.

Putin za sada čini sve što je moguće kako bi odložioo donošenje odluke o sprovođenju novog talasa mobilizacije u Rusiji. Ali, gubici u ljudstvu i tehnici nisu mali.

Tako će Severnokorejci činiti deo "Specijalnog Burjatskog bataljona", koji je organizovan unutar 11. zasebne desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Rusije. Bataljon bi trebao uključivati do 3.000 severnokorejskih vojnika, koji se trenutno opremaju lakim naoružanjem i municijom.

Trebali bi biti raspoređeni u blizini Sudže i Kurska, blizu ukrajinske granice, a time se potvrđuju ranije izjave portparola Ministarstva obrane SAD-a Patrika Rajdera, koji je rekao da bi Severnokorejci mogli postati "topovsko meso" u Ukrajini.

- Vidimo sve veće savezništvo između Rusije i Severne Koreje. Ovde se više ne radi samo o prenosu oružja, radi se o prebacivanju ljudi iz Severne Koreje u okupacione vojne snage - rekao je raije ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Dana 3. oktobra, ukrajinski i ruski izvori vesti izvestili su da je šest severnokorejskih vojnika poginulo na bojištu u blizini Donjecka, a južnokorejski zvaničnici tvrde da će dalje premeštanje trupa biti "vrlo verojatno s obzirom na razvoj vojnih odnosa dve zemalje".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading