rat u ukrajini
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Ukrajinska vojska izvela je napad raketom sa bojevom glavom punom kasetnih bombi na polje na kojem su ruske trupe vršile obuku.

Kijev post prenosi da je Južno krilo ukrajinskih oružanih snaga objavilo snimak vazdušnog udara na zvaničnoj stranici na Fejsbuku.

Navodi se da su u napadu po svemu sudeći korišćene američke rakete, kao i da je ovo najmanje već šesti slučaj u poslednjih osam meseci da su se ruski vojnici okupljali na otvorenom na području koje je u dometu projektila kojima raspolaže Ukrajina i da su odmah napadnuti.

Na simku se vidi oko 20 ruskih vojnika, a još uvek nema potvrda koliko njih je ubijeno u napadu.

Više Telegram kanala i medija, uključujući Forbs, tvrde da je napad izveden u delu ukrajinske Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom ruskih trupa.

Forbs navodi da je udar izvela ukrajinska 27. raketna artiljerijska brigada i dodaje da je u pitanju "jedina jedinica ukrajinske vojske koja koristi američki HIMARS".

Kijev post citira neimenovane stručnjake koji ocenjuju da to nije tačno i da je HIMARS za napade koristila barem još jedna jedinica i to 59. nezavisna motorizovana pešadijska brigada "Jakiv Handžijuk".

U klipu se vidi kako ukrajinski dron snima ruske vojnike dok šalje koordinate ukrajinskoj vojnoj jedinici koja upravlja sistemom HIMARS.

Ona potom lansira raketu M30/31 punu kasetnih bombi direktno na metu, a snimak potom prikazuje razorne posledice višestrukih eksplozija, što ukazuju na značajne gubitke u ljudstvu.

Navodi se da ruske trupe često izvode vežbe na otvorenom području koje je u dometu ukrajinskih raketa, što povlači pitanje njihovih operativnih strategija.

The Kyiv Post

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading