litijum
Foto: Alo/Profimedia


Američki proizvođač automobila "Dženeral motors" (GM) nedavno je odlučio da poveća svoje ulaganje u rudnik litijuma na skoro milijardu dolara, sa ciljem da obezbedi dugoročno snabdevanje metalom koji je ključan za proizvodnju baterija za električna vozila.

Ulaganje u "Litijum Amerikas"

GM je povećao svoju posvećenost "Litijum Amerikasu" sa sedištem u Vankuveru na 945 miliona dolara, što je povećanje od 45 odsto u odnosu na prethodni iznos od 650 miliona dolara.

Ovo predstavlja najveće ulaganje američkog proizvođača automobila u litijumski projekt. Kompanija je postigla dogovor sa "Litijum Amerikasom" o ulaganju u razvoj rudnika "Taker pas" u Nevadi.


Potreba za litijumom

Ovo povećanje ulaganja odražava svest GM-a o potrebi da se obezbedi pristup litijumu, metalu koji će postati sve manje dostupan zbog rastuće potražnje za električnim automobilima.

GM planira da uloži 625 miliona dolara, od čega 430 miliona dolara u gotovini i 195 miliona dolara u akreditivima, kako bi preuzeo 38 odsto udela u projektu "Taker pas", dok "Litijum Amerikas" zadržava 62 procenta udela.


Iako je GM prvobitno planirao da uloži 330 miliona dolara u rudnik, kompanija je već uložila 320 miliona dolara prošle godine i poseduje sedam odsto udela u "Litijum Amerikasu" na osnovu tog ugovora.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading