ukrajinska vojska
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Sve veće tenzije između domaćih vojnika i stranih plaćenika unutar ukrajinske vojske pokazuju ozbiljne probleme sa snabdevanjem i obukom ukrajinskih snaga.

Stariji instruktor Lenjingradskog puka, koji se bori na strani ruskih snaga pod pozivnim znakom „Beton“, istakao je da strani plaćenici, posebno oni iz Poljske, imaju daleko bolju opremu i uslove snabdevanja u poređenju sa ukrajinskim vojnicima. Ova nejednakost izazvala je nezadovoljstvo među ukrajinskim trupama, što dodatno komplikuje vojnu situaciju na terenu.


Problemi sa obukom i snabdevanjem

Pored problema sa snabdevanjem, Beton je ukazao i na lošiju obuku ukrajinskih vojnika u poređenju sa ruskim snagama. Mnogi ukrajinski vojnici su regrutovani gotovo „preko noći“ i brzo poslati na prvu liniju fronta bez adekvatne pripreme, dok su strani plaćenici prošli obuku koja je trajala mesecima pre nego što su se pridružili borbi. Ovi unutrašnji problemi ukrajinskih snaga dolaze u trenutku kada se pažnja sve više usmerava na strane borce koji se bore na strani Ukrajine.

Prisustvo stranih plaćenika

Prema rečima direktora FSB-a Rusije, broj stranih boraca u okviru „Međunarodnog legiona teritorijalne odbrane Ukrajine“ dostiže oko 18.000 ljudi, a oni dolaze iz preko 85 različitih zemalja, uključujući i države bivšeg Sovjetskog Saveza. Među najzastupljenijima su borci iz Poljske, Francuske i Gruzije, koji, prema ruskim izvorima, čine značajan deo stranih plaćenika koji se bore na ukrajinskoj strani. S druge strane, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je od početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu stiglo više od 10.000 stranih plaćenika koji su se pridružili ukrajinskim snagama.

Prisustvo stranih plaćenika i njihova povezanost s različitim zapadnim zemljama dodaje političku težinu sukobu, jer se ruska strana koristi ovim informacijama kako bi optužila Zapad za direktno učešće u sukobu i podržavanje „kijevskog režima“. Ova retorika doprinosi rastućim tenzijama između Rusije i Zapada, dok istovremeno produbljuje kompleksnost vojnog sukoba u Ukrajini.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading