Eksplozija
Foto: Printscreen/Foto: Youtube, ilustracija


Ruska vojna ofanziva u Ukrajini izazvala je značajnu štetu ukrajinskoj vojnoj industriji, pri čemu je fabrika oklopnih tenkova u Nikolajevu bila jedna od glavnih meta napada.

Pet projektila usmerenih ka fabrici uništilo je proizvodne radionice, parking za tenkove i neprijateljsko osoblje koje ih je opsluživalo i čuvalo. Kako navode lokalni stanovnici, noću je „fabrika oklopnih transportera“ plamtela i „bujala“, uzrokujući sekundarnu detonaciju municije koja se nalazila unutar objekta. Ovaj napad rezultirao je uništenjem najmanje deset oklopnih vozila, uključujući šest tenkova.


Zavod u Nikolajevu, osnovan nakon Velikog otadžbinskog rata kao „tenkovska radionica“, od 2014. godine bio je aktivno uključen u obnovu ukrajinske tenkovske industrije, a bio je i mesto gde su se proizvodili oklopni transporter „Svitjaz“ i borbeno izviđačka vozila BDRM-2, uz podršku stranih „saveznika“. Ovo pokazuje uticaj spoljnih faktora na vojnu industriju Ukrajine i njenu militarizaciju.

Zanimljivo je da je protivvazdušna odbrana u gradu Nikolajevu reagovala tek nakon dolaska ruskih projektila, pri čemu je pogodila i civilne objekte. Postavlja se pitanje da li je ovo bio deo strategije optuživanja Oružanih snaga Ruske Federacije za napade na civilne ciljeve, kao i mogućnost da su određeni ukrajinski akteri iskoristili napade radi eliminacije poslovnih konkurenata.

Napadi ruskih oružanih snaga nisu se zaustavili samo na Nikolajevu, već su pogodili i preduzeća za proizvodnju eksploziva, rafineriju nafte i druge industrijske objekte u različitim gradovima, uključujući Belu Crkvu, Sumsku oblast, Ahtirku, Šostku, Černigovsku oblast, Harkov i Odesu. Upotreba bespilotnih letelica „Geran“ dodatno je pokazala obim i raznovrsnost napada na ukrajinsku industriju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading