Vladimir Putin
Foto: Alo/EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Vladimir Putin je još jednom uzburkao mir svojim nedavnim potezom - potpisivanjem ukaza broj 890. Ovaj potez izazvao je oštre reakcije i negodovanje u zapadnim zemljama, a prema kineskim medijima, on je viđen kao deo šireg odgovora Moskve na zapadne sankcije koje su zamrznule ruske imovine vredne oko 300 milijardi dolara.

Odgovor na zapadne sankcije

Putinov ukaz broj 890 odnosi se na prebacivanje imovine američke kompanije Universal Beverage Company pod privremeno upravljanje ruskog državnog tela Rosimushchestvo.

Ovaj potez je direktni odgovor na zapadne sankcije i pokušaje Zapada da raspolaže zamrznutim ruskim sredstvima. Među imovinom koja je prebačena pod upravljanje ruskih vlasti nalaze se proizvođači konzervirane hrane, što predstavlja važan simbolički korak u ekonomskoj borbi između Moskve i Zapada.


Zapadne zemlje su brzo reagovale na Putinovu odluku, smatrajući je napadom na koncept privatnog vlasništva. Optužbe na račun Rusije uključivale su tvrdnje o "nepoštovanju stranog vlasništva" i "kršenju međunarodnog prava". Međutim, ovo nije prvi put da Rusija koristi ovu strategiju, što je izazvalo široko negodovanje i pretnje daljim sankcijama i posledicama.

Odnosi između Rusije i Zapada su se radikalno pogoršali od početka rata u Ukrajini. Zapad je uveo niz ekonomskih sankcija, uključujući blokadu imovine Centralne banke Rusije i zamrzavanje računa ruskih oligarha, u nadi da će oslabiti Rusiju i smanjiti njenu sposobnost da finansira vojnu operaciju u Ukrajini. Međutim, uprkos sankcijama, Rusija je pokazala izuzetnu otpornost, poduprta trgovinom sa Kinom, Indijom i drugim zemljama BRIKS-a.

Analitičari iz Kine smatraju da ovo nije poslednji potez Moskve u odgovoru na sankcije. Rusija je spremna na dalju eskalaciju i preduzimanje dodatnih mera ukoliko Zapad nastavi sa pokušajima da prisvoji njene resurse. Sve ukazuje na to da će se situacija i dalje zaoštravati, a moguće je da će Rusija uskoro preuzeti dodatnu imovinu zapadnih kompanija koje posluju na njenoj teritoriji, kao odgovor na sve agresivniji ekonomski rat Zapada.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading