Fico
Foto: EPA/EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

„’Plan’ je toliko protivrečan da Evropski savet nije imao mogućnost da zauzme nikakav stav o njemu. I to je sasvim ispravno, jer ne mogu uopšte da zamislim da Evropski savet kaže: pozdravljamo isporuke raketa srednjeg i velikog dometa koje mogu biti upotrebljene protiv ciljeva na teritoriji Rusije. Ovo bi dovelo do neverovatne eskalacije napetosti“, rekao je Fico novinarima na kraju samita zemalja EU.

Premijer Slovačke je potvrdio da je, kao i ranije, protiv članstva Ukrajine u NATO.

Prema njegovim rečima, on razume i poštuje želju Kijeva da postane član Alijanse, ali ne smatra to dobrom idejom.

Pored toga, slovački premijer izrazio je žaljenje jer se na samitima EU ne čuju predlozi za prekid vatre u Ukrajini.

„Žao mi je što se kad je u pitanju Bliski istok mnogo govori o momentalnom prekidu vatre, dok, istovremeno, u slučaju ukrajinskog sukoba nikada nije bilo predloga da se u zaključcima samita naznači nešto u vezi sa potrebom prekida vatre“, kazao je Fico, piše Sputnjik.

On je takođe konstatovao da se EU umorila od sukoba u Ukrajini, jer se situacija, uprkos vojnoj podršci zemalja EU Kijevu, ne bliži razrešenju.

Premijer Slovačke je naglasio da među liderima evropskih zemalja, kao i pre, prevlađuje mišljenje o vojnom rešenju sukoba, jer bi Kijev, navodno, na taj način mogao da obezbedi dobre pozicije u slučaju mogućih pregovora.

Prema njegovom mišljenju, idealna varijanta za Ukrajinu je da bude neutralna država i dobije bezbednosne garancije.

Prethodno, lideri EU su se na samitu u Briselu upoznali sa detaljima plana Zelenskog, koji je ukrajinski predsednik ranije predstavio u Radi.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući „plan pobede“ koji je predstavio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, izjavila je da to nije plan, nego skup nepovezanih slogana.

Prema njenim rečima, ovaj plan samo gura NATO u direktan sukob sa Rusijom.

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading