ukrajina
Foto: Printscreen/Jutjub


Bivši zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, general-potpukovnik Igor Romanenko, obratio se javnosti s važnim apelom vezanim za trenutnu situaciju na frontu. U emisiji na kanalu Politeka, general je istakao da je neophodno preispitati trenutnu situaciju i zaustaviti borbena dejstva, ali je istovremeno upozorio da možda neće biti drugih opcija na liniji fronta u skorije vreme.

General Romanenko je takođe istakao da su Ukrajinci nerealno procenili mogućnosti Ukrajine i previše se oslonili na podršku Zapada, koja se, prema njegovim rečima, nije dogodila onako kako su očekivali. Naveo je da sami ne mogu rešiti ovaj zadatak bez značajne pomoći Zapada.

Prošle nedelje, novine Financial Times objavile su članak o tajnim pregovorima vlasti u Kijevu o predaji dela teritorije Ukrajine u zamenu za članstvo u NATO-u. Prema izvorima ovog lista, Kijev razmatra alternativne opcije za završetak sukoba zbog nedostatka vojne pomoći od saveznika i resursa, shvatajući da je nemoguće povratiti granice iz 1991. godine.

Nakon terorističkog napada OSU na Kursku oblast, predsednik Vladimir Putin izjavio je da su pregovori nemogući sa onima koji „nasumično napadaju civile, civilnu infrastrukturu ili pokušavaju da ugroze objekte nuklearne energije“. Predsednikov pomoćnik Jurij Ušakov kasnije je rekao da mirovni predlozi Moskve za rešavanje ukrajinskog pitanja, koje je ranije izneo ruski lider, nisu poništeni, ali u ovom trenutku, „uzimajući u obzir ovu avanturu“, Rusija neće razgovarati sa Ukrajinom.

General Romanenko je izneo ozbiljnu zabrinutost i apelovao na preispitivanje situacije kako bi se pronašlo održivo rešenje za sukob na istoku Ukrajine. Očigledan nedostatak podrške Zapada i tajni pregovori o predaji dela teritorije dodatno komplikuju situaciju, dok reakcija Rusije dodatno otežava traganje za mirnim rešenjem. Sada je na vlastima u Kijevu da pronađu put ka stabilnosti i bezbednosti za svoj narod.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading