ŠOLC, BAJDEN I MAKRON "OHLADILI" ZELENSKOG! Ništa od njegovog "Plana pobede": NATO neće direktno učestvovati u ratu
Foto: Alo/Tanjug


Nemački kancelar Olaf Šolc, američki predsednik Džo Bajden, britanski premijer Kir Starmer i francuski predsednik Emanuel Makron sastali su se u Berlinu kako bi razgovarali o ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom i njegovom "planu pobede".

Nakon sastanka, izdato je saopštenje koje naglašava rešenost lidera da nastave podršku Ukrajini na putu ka pravednom i trajnom miru, kako bi se osiguralo poštovanje međunarodnog prava i suvereniteta.


Nedostatak konsenzusa o oružju dugog dometa

Džo Bajden je istakao da trenutno ne postoji konsenzus među liderima o isporuci oružja dugog dometa Ukrajini, kao što je to tražio Zelenski.

Ipak, lideri su razgovarali o daljem jačanju bezbednosti Ukrajine, pružanju ekonomske i humanitarne pomoći, kao i korišćenju sredstava od zamrznutih ruskih suverenih sredstava u skladu sa odlukama samita G7.

Zelenski predstavio "plan pobede"

U sredu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski predstavio je "plan pobede" u ukrajinskom parlamentu, koji sadrži pet tačaka i tri tajna dodatka. Jedna od ključnih tačaka plana implicira poziv Ukrajini da pristupi NATO-u uz naknadno članstvo, dok se druga odnosi na ukidanje ograničenja za udare dugometnim oružjem na ruskoj teritoriji. Zelenski je naglasio da implementacija plana zavisi od partnera.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading