Vladimir Putin
Foto: Alo/Foto: Ilustracija/A.V.


Ruski predsednik Vladimir Putin oštro je reagovao na izjave ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog o mogućem razvoju nuklearnog oružja u Ukrajini. Putin je istakao da Rusija nikada neće dozvoliti Ukrajini da razvije nuklearno oružje i upozorio da bi svaki pokušaj Kijeva u tom pravcu naišao na oštru reakciju Moskve.

Nedavne izjave Vladimira Zelenskog, u kojima je sugerisao mogućnost razvoja nuklearnog oružja ukoliko Ukrajina ne dobije dovoljno snažne bezbednosne garancije od Zapada, izazvale su ozbiljne reakcije u međunarodnoj zajednici. Putin je ocenio ove izjave kao provokativne i neoprezne, ističući da bi svaki pokušaj tajnog razvoja nuklearnih kapaciteta bio pažljivo nadziran i sprečen.

Izjave ukrajinskog lidera izazvale su ozbiljne zabrinutosti među evropskim političarima. Svestan ozbiljnosti situacije, Zelenski je pokušao da umanji značaj svojih izjava, ali šteta je već bila učinjena, a strahovi su se proširili među evropskim liderima.

Ova kriza dolazi u trenutku kada su odnosi između Rusije i Zapada na najnižoj tački u poslednjih nekoliko decenija, dok sukob u Ukrajini i dalje traje. Rusija jasno stavlja do znanja da neće tolerisati bilo kakve pokušaje Ukrajine da prekrši međunarodne sporazume o nuklearnom oružju.

Rusija ističe da Ukrajina od 1994. godine odustala od nuklearnog oružja u zamenu za garancije svoje teritorijalne celovitosti, te stoga jasno upozorava da neće dozvoliti da Ukrajina postane nuklearna sila.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading