Ukrajina
Foto: Printscreen/Printscreen, ilustarcija


Ruski vazdušni napadi ponovo su izazvali haos širom Ukrajine, pogodivši oko 15 regiona, uključujući jug zemlje, poput Nikolajeva, kao i Dnjepropetrovsk u centralnom delu Ukrajine. Sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se širom zemlje, dok je Rusija intenzivirala svoje napade na ključne ciljeve, posebno energetsku infrastrukturu, s namerom da destabilizuje osnovne funkcije u zemlji i izazove dodatne teškoće tokom predstojeće zime.

Stanovništvo se sklanja u skloništa

Uništenje delova energetske mreže u već pogođenim oblastima stvara dodatne probleme za ukrajinsko stanovništvo, koje se suočava s hladnim mesecima i sve težim uslovima za svakodnevni život. Vlasti su pozvale stanovništvo da se skloni u skloništa kako bi se zaštitili od nadolazećih napada, dok su sistemi protivvazdušne odbrane širom zemlje bili u punoj pripravnosti.

Uprkos relativno uspešnoj odbrani Kijeva od dronova, ruski napadi širom zemlje pokazali su ranjivost ukrajinske protivvazdušne odbrane, posebno u regionima udaljenim od glavnog grada. Ukrajinske vlasti sve više ukazuju na potrebu za dodatnim i modernijim sistemima protivvazdušne odbrane, te trenutno traže veću vojnu i tehničku pomoć od svojih zapadnih partnera.

Ruska strategija destabilizacije

Ruska strategija upornog napadanja ukrajinske energetske infrastrukture tokom zime jasno ukazuje na pokušaj da se dodatno destabilizuje svakodnevni život u zemlji, uzrokujući prekide u snabdevanju strujom, grejanjem i vodom, što bi moglo dovesti do humanitarne krize. Očekuje se da će ovi napadi postati još češći kako zima bude napredovala, s ciljem da se Ukrajina iscrpi na vojnom i civilnom nivou.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading