ZAPAD PRIZNAJE PORAZ? FAJNENŠEL TAJMS OTKRIVA: London predlaže priznanje poraza i deljenje teritorije sa Rusijom!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Posle neuspeha ukrajinske kontraofanzive i uspešnog napretka ruske vojske na istoku, zapadni zvaničnici su počeli da razmatraju teritorijalne ustupke vlasti u Kijevu u zamenu za primirje s Moskvom. Iza zatvorenih vrata, London je postao poprište razgovora o potencijalnom sporazumu koji bi Moskvi omogućio faktičku kontrolu nad oko petinom Ukrajine koju je zauzela, dok bi ostatak zemlje dobio priliku da se priključi NATO-u ili bi mu bile pružene jednake bezbednosne garancije, piše Fajnenšel Tajms.

Prema informacijama iz londonskog "Fajnenšel tajmsa", raspoloženje u zapadnim prestonicama je mračnije nego ikada. Postoje brojni razlozi za to, uključujući napredak ruske vojske na istoku Ukrajine, dolazak zime i strah od povratka Donalda Trampa na vlast. Takođe, eskalacija rata na Bliskom istoku dodatno utiče na promenu raspoloženja u Vašingtonu i drugim zapadnim prestonicama.

Zapadne prestonice koje su ranije isticale neophodnost vojne pobede nad Rusijom sada revidiraju svoje ciljeve. Istovremeno, zvaničnici u Kijevu se žale na nedostatak ljudstva, tehnike i zapadne podrške. Ovo je dovelo do promene raspoloženja u koridorima vlasti u Kijevu, od rešenosti da rat može da se završi isključivo izbacivanjem ruske vojske iz Ukrajine, do nevoljnog priznanja da ispregovarano rešenje može da bude najbolje čemu smeju da se nadaju.

Postoji ambicija da SAD i NATO saveznici pruže Ukrajini bezbednosne garancije, ali je pitanje da li su spremni da to učine. Takođe, ključno pitanje je da li će ruski predsednik biti raspoložen da pregovara i prihvati takav scenario. Pored toga, nedavna poseta Vladimira Zelenskog Vašingtonu nije donela očekivane rezultate, što dodatno otežava situaciju.

Izneverene NATO garancije i potreba za ubitačnom pomoći

Nemački mediji otkrivaju da nisu uspeli da poraze Rusiju i da će morati da joj ponude nešto od teritorije Ukrajine iz 1991. Istovremeno, London ističe da je potrebno pružiti Kijevu još više ubitačne pomoći nego do sada, iako je svesno da bi to bilo teško ostvariti. Pored toga, Francuska je već priznala da neće biti ispunjeno obećanje o pomoći uprkos bilateralnom bezbednosnom sporazumu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading