Zelenski
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ukrajina i Nemačka potpisale su sporazum o hitnim merama za jačanje sistema protivvazdušne odbrane Ukrajine, objavio je ministar odbrane Ukrajine, Rustem Umerov, na svom Fejsbuk profilu.

O ovom dogovoru su takođe pisali i ukrajinski mediji.

Potpisivanje sporazuma na sastanku G7

Na sastanku ministara odbrane zemalja članica G7, Umerov je istakao važnost sporazuma sa Nemačkom, koji se fokusira na hitne mere za poboljšanje kapaciteta protivvazdušne odbrane Ukrajine. 

"Potpisali smo važan sporazum koji će pomoći u jačanju naših odbrambenih sposobnosti," navodi se u njegovoj objavi, prenosi agencija Ukrinform.

Finansiranje zajedničkih projekata

Prema rečima ministra, sporazum predviđa dogovore koji će omogućiti potpisnicama da doprinesu realizaciji zajedničkih projekata ili finansiraju one koji su usmereni na jačanje kapaciteta protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Ukrajine. 

Ovaj projekat uključuje i učešće Belgije, Norveške, Holandije i Danske.

Zahvalnost Nemačkoj i partnerima

Umerov je zahvalio Nemačkoj na inicijativi, kao i svim zemljama učesnicama za njihov značajan doprinos bezbednosti Ukrajine.

Ovaj sporazum dolazi u trenutku kada je potreba za jačom protivvazdušnom odbranom postala prioritet za Ukrajinu.

Sastanak sa italijanskim ministrom

Ukrajinska agencija je ranije danas prenela da se ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov sastao u Napulju i sa italijanskim ministrom odbrane Gvidom Krozetom, nastavljajući pregovore o bezbednosnim pitanjima u regionu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading