RUSKA KOPNENA OFANZIVA NA HORIZONTU Postojanje Ukrajine pod znakom pitanja
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Posebno, stalno napredovanje ruskih snaga u delovima sporne regije Donbas, koja je od vitalnog značaja za opstanak ukrajinske ekonomije, ima potencijal da okonča napore Kijeva i njegovih zapadnih saveznika da zadrže NATO usmeren protiv Moskve, navodi se u analizi stranih medija.

Sva bogatstva Ukrajine (industrija čelika i koksnog uglja) mogu pasti u ruke Rusima

Ukrajinska industrija gvožđa i čelika, na primer, smatra se posebno ugroženom zbog neprestanog ruskog napredovanja prema gradu Pokrovsku.

Ovi događaji dovode u ozbiljnu opasnost kako rudnik i prerađivačku fabriku u Pokrovsku, tako i najveći rudnik koksnog uglja u zemlji, Krasna Armejskaja, koji je u potpunosti izložen ruskim snagama.

Dok je Ukrajina 2021. godine bila na 14. mestu u svetu po proizvodnji čelika, zahvaljujući ogromnoj industriji koju je nasledila iz sovjetske ere, zemlja je pala na 24. mesto nakon eskaliranja sukoba s Rusijom 2022. godine.

Kako je britanski ekonomista primetio, „Rusija bi uskoro mogla da uništi preostalu čeličnu industriju Ukrajine“, naglašavajući da potpuna okupacija Pokrovska nije nužna da bi se to postiglo.

-Dok napreduju, (ruske snage) će pokušati da prekinu snabdevanje električnom energijom i blokiraju glavni put kojim se ugalj prevozi na zapad. Zatim će učiniti isto i u manjem rudniku koksnog uglja 18 km severno od Undačna, u Dobropolji, primetio je on za britanski list.

RUSKA KOPNENA OFANZIVA NA HORIZONTU Postojanje Ukrajine pod znakom pitanja

 

 

Ukrajina se već oslanja na zapadnu pomoć kako bi finansirala veliku većinu državnih troškova, od penzija do proizvodnje električne energije i nabavke oružja. Kolaps jedne od najvažnijih preostalih industrija vršio bi ogroman pritisak na njene zapadne sponzore.

Vol Strit Žurnal je pisao da smanjenje isporuka oružja od strane zapadnih saveznika i ogromna inferiornost u vatrenoj moći predstavljaju faktore koji čine izglede ukrajinskih snaga na frontu sumornim.

Stanje u zemlji postaje posebno teško zbog ponovnog pokretanja ruskih napada na ukrajinsku infrastrukturu, ostavljajući sve veći deo stanovništva bez struje. Novine su predvidele da bi nadolazeća zima mogla biti posebno teška, sa smanjenom ukrajinskom protivvazdušnom odbranom, ostavljajući preostale energetske postrojenja ranjivim dok temperature naglo padaju.

Sami ukrajinski zvaničnici otkrili su da je 90 procenata kapaciteta za proizvodnju toplotne energije zemlje već uništeno u ruskim napadima.

Prema novinarskim izvorima, ukrajinski zvaničnici su veoma zabrinuti jer je zapadna vojna pomoć daleko ispod očekivanja za preokret situacije na frontu.

Dajući uvid u promenljivi konsenzus na Zapadu, bivši načelnik Generalštaba Poljske Rajmond Andžejčak naglasio je u drugoj nedelji oktobra potrebu za pripremom za budućnost u kojoj će cela sadašnja teritorija Ukrajine biti pod ruskom kontrolom.

Kako je naglasio poljski penzionisani general, zapadni odbrambeni planovi će se sve više fokusirati na bezbednost granica NATO-a u vremenu kada će Ukrajina biti domaćin ruskim snagama.

Sve ukazuje na to da će očekivana ruska kopnena ofanziva koja dolazi staviti znak pitanja na postojanje Ukrajine, koja je žrtvovana za interese SAD i EU, dajući cvet njenog društva na milost i nemilost ruskim snagama.

Ova lekcija treba da bude shvaćena u svim zemljama Evrope, a posebno u Srbiji, koja mora da gleda svoje interese i ne zasniva ih ni na jednoj velikoj sili, jer će to dovesti do tragedija, kao što je pokazala srpska dugogodišnja istorija.

(Oruzjeonline)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading