crnomorska flota
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Izjave Dmitrija Rogozina, ruskog senatora iz regiona Zaporožje, pod kontrolom Rusije, i bivšeg šefa ruske kosmičke agencije, predstavljaju prvo zvanično rusko priznanje da je flota morala biti premeštena iz Sevastopolja.

Ukrajinske vlasti su više puta izjavile da je zbog njihovih napada na ruske ratne brodove u Crnom moru Moskva bila primorana da premesti brodove u Novorosijsk.

Rogozin je u intervjuu za novine „Moskovski komsomolec“ istakao da Rusija mora ozbiljnije pristupiti razvoju bespilotnih letelica, organizaciji vojnih jedinica BPL-a, kao i razvoju sistema za elektronsko ratovanje i satelitsko pozicioniranje.

- Pred našim očima odvija se vojno-tehnička revolucija - rekao je Rogozin govoreći o razvoju bespilotnih letelica i elektronskog ratovanja, dodajući da tempo inovacija menja situaciju na frontu iz meseca u mesec.

- Crnomorska flota je odličan primer za to - kazao je Rogozin. „Bili smo primorani da promenimo njenu lokaciju jer su naši veliki brodovi postali jednostavno velike mete za neprijateljske bespilotne brodove“, objasnio je.

Rusija je već zaostajala u tehnologijama bespilotnih letelica na početku rata 2022. godine, a iako je od tada postignut značajan napredak, potrebno je još brže napredovati, naročito u pogledu potrošnje naoružanja i formiranja posebnih pukova za bespilotne letelice, upozorava Rogozin.

Takođe je napomenuo da su satelitski i površinski sistemi za navođenje, koji mogu da savladaju elektronsko ratovanje, od posebnog značaja za precizno ciljanje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading