Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

U intervjuu za Telegraph, on je nagovestio mogućnost mirovnog sporazuma koji bi uključivao teritorijalne ustupke Ukrajine Rusiji.

Ovaj signal je izazvao značajan interes, s obzirom na dugotrajnu zvaničnu politiku Kijeva koja insistira na potpunom povraćaju svih teritorija izgubljenih tokom sukoba.

Promena tona Kijeva

Zalužni nije direktno govorio o teritorijama, ali je jasno istakao da su bezbednost i garancije sigurnosti važniji od vraćanja svih izgubljenih teritorija.

Njegove reči se mogu tumačiti kao „tihi, ali značajni pomak“ u retorici Kijeva, koji je do sada bio nepokolebljiv u zahtevu za potpunim vraćanjem teritorija, uključujući Donjecku, Lugansku, Zaporošku i Hersonsku oblast, koje su trenutno pod kontrolom Rusije.

Ova promena mogla bi da reflektuje sve veći pritisak na Ukrajinu da pronađe način za postizanje održivog mira, s obzirom na visoku cenu rata po ljudske živote i infrastrukturu.

Zalužni je naveo da su za njega prioriteti bezbednost i osećaj sigurnosti za ljude, što implicira da bi Ukrajina mogla biti spremna na kompromis kako bi osigurala ove osnovne vrednosti.

Ruski preduslovi za mir

Na drugoj strani, predsednik Rusije Vladimir Putin jasno je izneo svoje uslove za mirovne pregovore 14. juna. Njegovi uslovi uključuju:

  • Potpuno povlačenje ukrajinskih trupa iz Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), kao i iz Zaporoške i Hersonske oblasti.
  • Priznavanje teritorijalnih realnosti, koje su već zapisane u ruskom Ustavu.
  • Neutralni, vanblokovski i beznuklearni status Ukrajine.
  • Demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.
  • Obezbeđenje prava, sloboda i interesa građana koji govore ruski jezik u Ukrajini.
  • Ukidanje svih sankcija koje su uvedene Rusiji.

Potencijalni mirovni pregovori

Iako Kijev još uvek zvanično ne odustaje od svojih zahteva, Zalužnijeva izjava nagoveštava mogućnost da bi Ukrajina mogla prihvatiti kompromisni mirovni sporazum.

Ključno pitanje koje se sada postavlja je da li su ukrajinske vlasti spremne da ustupe deo teritorije Rusiji u zamenu za dugoročne bezbednosne garancije i stabilnost.

Na kraju, bilo kakav mirovni sporazum morao bi da uzme u obzir ne samo teritorijalna pitanja, već i bezbednosne potrebe, budući da je Kijev suočen s velikim izazovima na frontu i sve jačim pritiscima na Zapadu da okonča rat putem pregovora.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading