rusko mo
Foto: Printscreen/Printscreen/Rusko MO

Početkom oktobra se pokazalo da su desetine javnih tužilaca u zapadnom regionu Hmeljnički lažno dobili invalidske dozvole i da su primali posebne penzije.

Kostin je u utorak rekao da preuzima odgovornost za skandal i najavio ostavku. Situaciju oko lažnih dijagnoza invaliditeta nazvao je „očigledno amoralnim“.

„U ovoj situaciji smatram da je ispravno da objavim ostavku na funkciju generalnog tužioca“, rekao je Kostin.

Saopštenje je usledilo nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Posle sastanka, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izdao je dekret o raspuštanju postojećeg sistema medicinskih i socijalnih komisija odgovornih za registraciju osoba kao invalida do kraja godine, eliminišući rupu koja je dozvoljavala izbegavanje vojnog roka putem mita.

"Stotine" slučajeva

Nakon što je skandal izbio ranije ovog meseca, Kostin je naredio istragu za koju je rekao da je otkriveno da je broj tužilaca u oblasti Hmeljnički sa invaliditetom 61, a da je njih 50 registrovano kao invalidi pre rata.

„Veoma je važno utvrditi zašto im je dodeljen status invalida, jer je udeo takvih zaposlenih u Hmeljničkom regionu veoma visok“, rekao je on.

Ostavku glavnog tužioca tek treba da odobri parlament, gde stranka Zelenskog ima većinu. Nakon javnog poziva predsednika na odgovornost, očekuje se da će ga parlament podržati.

U svom večernjem obraćanju, Zelenski je rekao naciji da se takva korupcija širi mnogo šire nego samo na tužioce.

„Postoje stotine ovakvih slučajeva očigledno neopravdanih invaliditeta među službenicima carine, poreskih, penzijskih fondova i lokalne administracije“, rekao je on.

„Sve ovo treba da se reši temeljno i brzo“, rekao je on. Ceo proces mora da se digitalizuje, dodao je on, rekavši da trenutno „ljudi koji su dobili stvarni invaliditet, posebno u borbi, često ne mogu da dobiju odgovarajući status i pravednu isplatu“.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) ranije je izdala saopštenje u kojem se navodi da su 64 službenika u okviru Komisije medicinskih i socijalnih eksperata obaveštena da se vodi istraga zbog nezakonitog izdavanja invalidskih uverenja.

"Još devet osoba je već osuđeno", navodi se u saopštenju SBU i dodaje da je 4.106 invalidnina "poništeno".

Mobilizacija u Ukrajini je žestoko osporavano i kontroverzno pitanje koje je polariziralo društvo nakon velike akcije regrutovanja vojske ranije ove godine kako bi se ojačale ukrajinske snage koje se bore protiv ruske invazije. Pošto je predsednik potpisao obnovljeni zakon o mobilizaciji u aprilu 2024, muškarci između 25 i 60 godina sada imaju pravo. Ranije je raspon bio od 27 do 60.

Vojnici su prijavili teške uslove uključujući nemilosrdne dane jake vatre bez pomoći zbog nedostatka pojačanja. Trupe na prvoj liniji su podelile sa medijima da su se kretale iz jedne bitke u drugu uz minimalan odmor.

Smatra se da je tužilaštva za dezerterstvo iz ukrajinske vojske već ove godine pogodila najmanje 30.000. Ovo je nekoliko puta više od 2022. godine, godine kada je počeo rat kada su građani i stranci dobrovoljno prešli u vojsku.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading