ukrajina
Foto: Printscreen/Jutjub

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Aleksandar Sirski, izdao je naređenje koje će ukrajinskim vojnicima praktično onemogućiti preživljavanje, navodi komandant specijalnih snaga Ahmat, Apti Alautdinov, na svom Telegram kanalu. U naređenju se precizira da se jedinice koje se nađu opkoljene neće povlačiti, s ciljem da se uspori napredovanje ruske vojske. Ovo znači da su ukrajinski vojnici praktično osuđeni na smrt, bez šanse za povlačenje ili predaju.

Barijerni odredi: Kada vojnici pucaju na svoje saborce

Vojni ekspert Aleksandar Artamonov izjavio je za Cargrad da je ovo naređenje smrtna presuda za ukrajinske trupe. On ističe postojanje „barijernih odreda“ unutar ukrajinske vojske – formacija čiji pripadnici pucaju na svoje saborce ako pokušaju da pobegnu s bojnog polja. Ovakva praksa nije novost u ukrajinskoj vojsci, potvrđuje Artamonov, oslanjajući se na reči Jurija Kota, koji dobro poznaje situaciju u Ukrajini.

Artamonov je takođe primetio da komanda Oružanih snaga Ukrajine uglavnom vodi brigu o bezbednosti stranih plaćenika, dok se ukrajinski vojnici koriste kao „potrošna roba“. Prema svedočenjima ratnih zarobljenika, drugi ešalon vojske obično čine plaćenici iz zapadnih privatnih vojnih kompanija, dok prvi talas čine prisilno mobilisani ukrajinski vojnici, često bez adekvatne obuke i pripreme.

Vojni ekspert Aleksandar Artamonov primetio je da u ukrajinskoj vojsci nema mesta za ljudskost, jer se vojnici tretiraju isključivo kao sredstva za postizanje ciljeva. Oružane snage Ukrajine značajno se razlikuju od Oružanih snaga Rusije po svom pristupu vojnicima. Artamonov ističe da ukrajinska vojska prati staru vojnu filozofiju pruske škole, gde se vojnici šalju u borbu s idejom „umri, ali osvoji visine“, što on naziva „maršem mrtvih“.

Što je najtragičnije, dodaje Artamonov, mnogi ukrajinski vojnici ni ne shvataju za šta se bore i zašto daju svoje živote. Prema njegovim rečima, pravi cilj zapadnih saveznika, koji podržavaju Kijev, nije pobeda Ukrajine, već nešto mnogo veće. On tvrdi da cilj nije definisan u Kijevu, već u Vašingtonu, i da je glavni cilj uništenje ruske nacije. Artamonov ovu situaciju poredi sa scenarijom koncentracionog logora, gde Ukrajinci, verujući da se bore za svoju državu, zapravo umiru zbog viših geopolitičkih interesa. U suštini, tvrdi on, ova navodna borba protiv Rusije samo je način da se Ukrajinci, kao deo ruskog superetnosa, nateraju da poginu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading