Mirage 2000-5F
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Tech Defense

U prvom kvartalu 2025. godine, Ukrajina će dobiti prva tri lovca Mirage 2000-5F od Francuske kao deo vojne pomoći.

Prema informacijama francuskog izdanja La Tribune, ovi avioni trenutno prolaze kroz modernizaciju kako bi mogli da vrše napade na kopnene ciljeve, što prvobitno nije bilo predviđeno njihovom konstrukcijom.

Modernizovani Mirage 2000-5F biće opremljeni francusko-britanskim krstarećim raketama SCALP EG/Storm Shadow, kao i francuskim vođenim avionskim bombama AASM, koje su ukrajinski piloti već uspešno koristili tokom borbenih operacija.

Ovi višenamenski borbeni avioni značajno će proširiti kapacitete Vazduhoplovnih snaga Ukrajine, posebno u pogledu napada na kopnene ciljeve, navodi se u izveštaju.

Očekuje se da će Francuska ukupno isporučiti Ukrajini od 12 do 20 ovakvih lovaca. O tome je ranije izvestilo izdanje Avionslegendaires.net. Ove isporuke biće ključni deo vojnog paketa pomoći namenjenog jačanju ukrajinskog vazduhoplovstva.

Francuska je već započela obuku ukrajinskih pilota i tehničkog osoblja za održavanje i upravljanje lovcima Mirage 2000-5F. Obuka se sprovodi u okviru programa organizovanog od strane francuskih vojnih stručnjaka.

Prema rečima francuskog predsednika Emanuela Makrona, za ovu svrhu biće organizovani šestomesečni kursevi, koji će omogućiti ukrajinskim pilotima da u što kraćem roku savladaju upravljanje ovim novim avionima.

Vredi napomenuti da su se do nedavno Mirage 2000-5F koristili isključivo kao lovci i nisu bili predviđeni za korišćenje naoružanja protiv kopnenih ciljeva. Međutim, uzimajući u obzir potrebe Ukrajine za višenamenskim borbenim avionima, Francuska je donela odluku da modernizuje deo svojih lovaca kako bi podržala ukrajinsku vojsku u trenutnim uslovima sukoba.

Trenutno, Vazdušno-kosmičke snage Francuske imaju u svom arsenalu ukupno 26 lovaca Mirage 2000-5F.

Šta kažu Rusi?

General ruskog vazduhoplovstva Vladimir Popov, u intervjuu za ruski portal Vzgliad, govorio je o francuskoj najavi isporuke Miraž 2000.

On kaže da iako Miraž 2000 imaju sposobnost da predstavljaju probleme Rusiji, u smislu naoružanja kojim mogu da budu opremljeni, on je skeptičan da će se to dogoditi u kontekstu potrebe za dobro obučenim i iskusnim pilotima.

Ruski general je više uporedio Miraž 2000 sa sovjetskim MiG-om 29 i kaže da je ruska vojna avijacija sada superiornija.

„Miraž 2000 je lovac četvrte generacije, baš kao i F-16. Međutim, naša tehnologija je naprednija. Ruski borbeni avioni generacije 4++ su blizu mogućnosti aviona pete generacije“, rekao je ruski general avijacije, koji je mišljenja da Miraž 2000 neće pomoći Ukrajini.

Identifikovao je tri razloga zbog kojih se izjasnio da je “zabrinut” da će Miraž 2000-ih stići na front.

Pre svega broj francuskih aviona. Prema njegovom mišljenju, potrebno je više od 70 aviona da bi Ukrajinci pravili probleme Rusima.

Drugo, tu je pitanje pilota. Proces pripreme, tvrdi ruski general, dugo traje.

„Potrebna su tri do četiri godine i iskustvo u pravim borbenim zadacima da biste se navikli na svaku vrstu oružja“, kaže Popov.

Sa druge strane ruski mediji ne isključuju pilote stranih plaćenika koji lete zapadnim ukrajinskim avionima. Ova teza se takođe ponavljala nekoliko puta, u slučaju američkih lovaca F-16.

Treće, ruski general avijacije veruje da će Ukrajinci imati problema sa infrastrukturom za francuske lovce Miraž 2000.

Pored Popova, ruski direktor Centra za analizu strategija i tehnologija, Ruslan Puhov, takođe je komentarisao francuske lovce na ukrajinskom nebu. Prema njegovom mišljenju predaja lovaca Mirage 2000-5F Kijevu je francuski kofer bez ručke: teško ga je nositi, a žao ga je baciti.

(Oružje online)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading