dolari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- G7 namerava da Ukrajini obezbedi kredit od 50 milijardi dolara do kraja ove godine. A SAD će se pridružiti G7 kako bi Ukrajini dale kredit od 20 milijardi dolara, koji će biti otplaćen prihodima iz ruskih sredstava - napomenula je Jelen, prenosi Ukrinform.

Prema njenim rečima, to znači da će za svoj "nelegalni rat biti prinuđena da plati Rusija, a ne američki i evropski poreski obveznici".

S tim u vezi, ministri finansija SAD i Ukrajine potpisali su zajedničku izjavu kojom se utvrđuju namere SAD u vezi sa ciljanim izdvajanjem sredstava za podršku Ukrajini.

Odluka SAD objavljena je nakon višemesečnih pregovora između zemalja G7 u vezi sa strukturom zajma od 50 milijardi dolara za Ukrajinu pod garancijom zamrznutih sredstava Rusije.

Evropski parlament je u utorak podržao rezoluciju o stvaranju Mehanizma kreditne saradnje sa Ukrajinom i pružanju izuzetne makrofinansijske pomoći. 
Reč je o 35 milijardi evra iz fodnova EU, kao i o mehanizmu koji će pomoći u otplati kredita u iznosu do 45 milijardi evra koje obezbeđuju partneri, na račun kamata od zamrznute imovine Ruske Federacije, podseća ukrajinska agencija, prenosi Tanjug.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading