Ruski dron
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen


Ukrajinske snage nedavno su ostvarile značajan uspeh presretnuvši moćnu rusku bespilotnu letelicu Gerber, koja se koristi kao dron-varalica. Ovo predstavlja prvi put da su ukrajinski timovi uspeli da presretnu FPV dronove, koje Rusija lansira zajedno sa dronovima kamikazama Šahed kako bi zbunila ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Rusija koristi letelicu Gerber kako bi smanjila uspešnost ukrajinske odbrane, usmeravajući pažnju na lažne ciljeve umesto na stvarne pretnje. Ova taktika prisiljava ukrajinske snage da troše skupe presretačke projektila na mamce umesto na stvarne mete, što predstavlja izazov za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

 

 


Ukrajinski timovi odgovorili su na ovaj izazov primenom FPV (video) dronova, koji su se pokazali kao ekonomična i uspešna opcija za presretanje Gerbera. Ovi dronovi su jednostavniji i znatno jeftiniji od klasičnih presretača, ali su se pokazali kao efikasno rešenje za ovaj zadatak.

U budućnosti se očekuje da će biti objavljeni snimci uspešnih presretanja ruskih dronova kamikaza Šahed, čime bi se dodatno unapredila borba protiv ove vrste vazdušne pretnje. Ovaj razvoj događaja ukazuje na dinamičnost borbe između ruskih i ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, pri čemu obe strane kontinuirano razvijaju nove strategije i tehnologije kako bi ostvarile prednost u vazdušnom prostoru.

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading